f Radan planina ostaje bez šume? - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Radan planina ostaje bez šume?

19.04.2014

Ukoliko se nastavi nekontrolisana seča bukve, Radan planina će ostati bez šume, upozorio je predsednik opštine Bojnik. Bukova šuma seče se po godišnjem planu preduzeća i uz odobrenje Zavoda za zaštitu prirode iz Niša, kažu u Šumskom gazdinstvu "Šuma" u Leskovcu.

Radan planina će za nekoliko godina poprimiti izgled Suve planine ako se ne zaustavi seča, pre svega, bukove šume", rekao je predsednik opštine Bojnik Ivan Stojanović u izjavi agenciji Beta, a kao glavnog krivca za nestajanje zelenog pokrivača označio je Javno preduzeće "Srbijašume".

"Oni kažu da seku po planu, ali zbog njihovih planova ostaće nam samo golet. Već dve godine pišemo pisma nadležnom ministarstvu u Vladi Srbije i svim relevantnim državnim institucijama i upozoravamo ih na preveliku seču, ali niko ne reaguje", rekao je Stojanović.

Na prekomernu seču bukove šume na Radan planini žale se i žitelji sela Ivanja, u čijem su ataru "Srbijašume" odobrile seču bukovih stabala.

"Napravljena je pustoš, seče se bez reda, čak i na kamenitim predelima, gde su na desetak ari bile po dve bukve. Dvadeset godina živim ovde i ovakvu masovnu seču nisam videla", kaže Zorica Arsić iz Saveta mesne zajednice Ivanja, koja je i član Upravnog odbora "Radan klastera".

Prema njenim rečima, seča bukove šume na oko 30 hektara počela je u februaru, a zaustavljena je pre nekoliko dana, "pod pritiskom ljubitelja planine".

"Zvali smo sve nadležne, od lokalnih inspekcija do resornih ministarstava jer smatramo da je reč o nekontrolisanoj i prekomernoj seči", rekla je Arsićeva.

Oko 1.000 kubika šume posečeno je pored trasiranih pešačkih i biciklističkih staza iznad planinarskog doma, omiljenog izletišta stanovnika iz Jablaničkog okruga.

Pored staza, čije je uređenje i markiranje pre nekoliko godina platila austrijska vlada, na stotine je oborenih stabala prečnika od 10 do 70 centimetara.

U Šumskom gazdinstvu "Šuma" u Leskovcu, filijali "Srbijašume", Beti je rečeno da se bukova šuma seče po godišnjem planu preduzeća i uz odobrenje Zavoda za zaštitu prirode iz Niša.

"Reč je o prorednoj seči kako bi se stabla koja ostaju bolje razgranala i radi novog prirasta", tvrdi direktor tog preduzeća Zoran Momić i dodaje da je "posao uredno dodeljen na tenderu, a na terenu su kontrolori".

On kaže da je moguće da je negde "napravljen propust" i da će to biti ispitano.

Stranka zelenih je danas takođe upozorila na prekomernu seču šume na jugu Srbije.

"Nekontrolisana seča šume na jugu Srbije prerasla je u ekološku katastrofu. Šteta je najuočljivija na planinama Kozjak, Kukavica, Radan planini i u okolini Crne Trave", navodi se u saopštenju zelenih.

Nedavno su predstavnici projekta "Radan klastera" uputili zahtev Vladi Srbije da se Radan planina proglasi nacionalnim parkom, odnosno, predelom izuzetnih odlika.

Elaborat je rađen godinama u okviru udruženja, koje čine predstavnici pet opština na jugu Srbije. Tim projektom obuhvaćene su i četiri banje - Sijarinska, Prolom, Lukovska i Kuršumlijksa banja, kao i Đavolja varoš u podnožju Radan planine.

Izvor: http://www.rts.rs

Povratak...