f Volonteri čistili Frušku goru za Dan planete - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Volonteri čistili Frušku goru za Dan planete

23.04.2014

Više od 300 volontera učestvovalo je danas u čišćenju Fruške gore na 47 punktova, od Čortanovačke šume do Šida, organizovanom povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, saopšteno je iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Direktor Nacionalnog parka Fruška gora rekao je na konferenciji za novinare da su se za posao volonterskog čišćenja u najvećem broju odazvali kadeti Policijske akademije iz Sremske Kamenice, potom radnici Pokrajinski zavoda za zaštitu prirode i resorni sekretarijat.

Durutović je dodao da je povod za čišćenje ujedno i održavanje Fruškogorskog maratona, koji će ove godine biti održan u subotu, 26. aprila, kao i predstojeći prvomajski praznici.

On je apelovao na građane koji će 1. maj provesti na Fruškoj gori, da vode računa o njenom izgledu i da "izletišta ostave čista kako su ih i zatekli".

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović izjavio je da Vojvodina nema veće šumovito područje od Fruške gore, pa da će u narednom periodu ovaj sekretarijat preduzeti finansijske i druge mere kako bi promovisao njen značaj.

- Šume Fruške gore su pluća Vojvodine, i sredstva koja ćemo uložiti biće namenjena za promociju Nacionalnog parka, zaštitu prirodnih ekosistema i vrsta, kao i za pomoć da ovo šumsko bogatsvo i dalje funkcioniše - kazao je Puzović.

On je istakao da je Dan planete Zemlje trenutak kada sve institucije treba da se udruže u promociji brige za životnu sredinu, jer se poboljšanju situacije može doprineti i "malim aktivnostima i postupcima ukoliko se ljudi udruže".

Međunarodni Dan planete Zemlje, 22. april obeležava se danas širom sveta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode.

Izvor:http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/459941/Volonteri-cistili-Frusku-goru-za-Dan-planete

Povratak...