f Zahtev NVO: Posebno ministarstvo za upravljanje životnom sredinom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zahtev NVO: Posebno ministarstvo za upravljanje životnom sredinom

24.04.2014

Mreža 22 nevladine organizacije zatražila je danas od mandatara i parlamentarne većine da resor upravljanja životnom sredinom bude posebno ministarstvo, a ne da bude pripojen poljoprivredi kao što je navedeno u Predlogu zakona o ministarstvima.

Tu inicijativu su pokrenuli Mladi istraživači Srbije, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar modernih veština, Beogradska otvorena škola, Inženjeri životne sredine, GM Optimist i Evropski pokret u Srbiji.

U saopštenju Centra modernih veština navodi se da Srbiji predstoje obimni pregovori sa Evropskom unijom u okviru poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine, kao i više od 20.000 stranica propisa koje treba uskladiti i primeniti.

"Jedno od najzahtevnijih poglavlja u pregovorima je životna sredina, a trećina ukupnog EU zakonodavstva odnosi se na životnu sredinu", podseća se u saopštenju.

Nevladine organizacije su podsetila da je Evropska komisije ocenila da je zaštita životne sredine oblast u kojoj će Srbija "morati da uloži najviše napora za potpuno postizanje evropskih standarda".

Kako se navodi, zaštita i unapređenje životne sredine nije tema koja je politički obojena, a izuzetno je važna za svakodnevi život gradjana i gradjanki Srbije.

Civilni sektor traži i da se zadrži mehanizam "zelene stolice" u Odboru Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine koji omogućava učešća nevladinih organizacija u radu tog odbora.

Nevladine ogranizacije zatražile su i ponovno uspostavljanje Fonda za zaštitu životne sredine kao nezavisnog sistema finansiranja politika zaštite životne sredine u Srbiji, zasnovanog na javnosti rada i dostupnosti informacija o prihodima i rashodima.

Izvor:http://www.blic.rs/Vesti/Politika/460386/Zahtev-NVO-Posebno-ministarstvo-za-upravljanje-zivotnom-sredinom

Povratak...