f Ljig: Voda na analizi, vanredna situacija još na snazi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ljig: Voda na analizi, vanredna situacija još na snazi

28.04.2014

Voda na području Ljiga danas je uzorkovana i poslata na analizu, čiji se rezultati očekuju za tri do četiri dana, izjavio je Tanjugu direktor JKP "Komunalno", Gradimir Filipović.

On je rekao da je valjevski Zavoda za javno zdravlje je uzeo uzorke vode na području opštine Ljig, koja se, zbog povećane zamućenosti nakon obilnih padavina, trenutno koristi za tehničku upotrebu, ali još ne za piće i pripremanje hrane.

Filipović kaže da gradom kruži cisterna tog preduzeća kako bi građani bili snabdeveni.

- I dalje se sprovode tretmani koji podrazumevaju bistrenje vode, odnosno filtriranje ubacivanjem aluminijum-sulfata na izvorištu u selu Ba, sa kojeg se napaja Ljig - naveo je on.

Za sutra je obezbeđeno pet bidona kapaciteta po 1.000 litara koji će biti postavljeni na pet lokacija - ispred osnovne i srednje škole, Doma zdravlja, u centru i pred zgradom "lamela", najavio je Filipović.

On je podsetio da je u 16 mesnih zajednica u Ljigu i dalje na snazi vanredna situacija zbog poplava.

- Voda je počela da se povlači sa oranica, otklanja se mulj sa puteva, prati se stanje imajući u vidu najave novih padavina i sprovode se sve predviđene mere iz naše nadležnosti u saradnji sa lokalnom samoupravom - zaključio je Filipović.

Predsednik opštine Ljig, Miodrag Starčević kaže da su formirane dve komisije koje procenjuju štetu nastalu zbog obilnih padavina.

- Svim raspoloživim sredstvima saniramo posledice, ljudi su na terenu i vrše procenu oštećenja na infrastrukturi i usevima. Prema informacijama sa terena pod vodom je između 400 i 500 hektara poljoprivrednog zemljišta - rekao je on za Tanjug.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/461250/Lig-Voda-na-analizi-vanredna-situacija-jos-na-snazi

Povratak...