f Model finansiranja zaštite životne sredine u 2015. godini - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Model finansiranja zaštite životne sredine u 2015. godini

06.01.2015

Srbija bi do sredine ove godine trebalo da utvrdi novi model specijalizovanog fonda iz koga bi se finansirali projekti zaštite životne sredine, izjavila je danas načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmila Šerović. Ona je rekla, da bi Srbija, nakon što je 2012. ukinut Fond za zaštitu životne sredine, u prvom ili drugom kvartalu 2015. trebalo da dobije zakon o fondu.

“Ministarstvo je radilo intenzivno na iznalaženju novog načina finansiranja sistema upravljanje otpadom i zaštite životne sredine i na pragu smo dobijanja novog modela”, kazala je Šerovićeva agenciji Beta.

Ona nije želela da navede detalje o budućem fondu, ali je kazala da će odredbe o njemu biti ubačene u tri krovna zakona iz te oblasti – o zaštiti životne sredine, o zaštiti prirode i o upravljanja otpadom.

Šerovićeva je najavila i reviziju dozvola za upravljanje otpadom u skladu sa izmenama Zakona o upravljanju otpadom.

“Očekujem da će se revizija obaviti tokom drugog i trećeg kvartala 2015. godine”, rekla je ona i podsetila da je od 2010. do danas izdato 1.700 dozvola za upravljanje otpadom, od cega je 20 odsto izdato operaterima koji imaju uspostavljen sistem za sakupljanje, transport i privremeno skladištenje, tretman i reciklažu.

Budžet za zaštitu životne sredine za 2015. godinu iznosi 5,09 milijardi dinara, a uključujući sredstva donacija i IPA fondova, on iznosi 5,36 milijardi dinara.

Budžet celog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za ovu godinu je 41,3 milijarde dinara.

Izvor: http://www.ekologija.rs/model-finansiranja-zastite-zivotne-sredine-u-2015

Povratak...