f Rešavanje problema otpada u Šumadijskom okrugu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Rešavanje problema otpada u Šumadijskom okrugu

23.01.2015

Danas je održan sastanak predstavnika grad Kragujevac, okolnih opština i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine po pitanju organizovanog planskog delovanja u sistemu upravljanja komunalnim čvrstim otpadom. Tema sastanka bila je izgradnja Regionalnog centra za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom i postizanje nulte emisija zagađenja u narednom periodu.

„Grad Kragujevac i predstavnici okolnih opština doneli su odluku o zajedničkom udruživanju i potpisivanju budućeg sporazuma o zajedničkoj saradnji i regionalnom udruživanju po pitanju unapređenja sistema upravljanja komunalnim čvrstim otpadom. To je značajna odluka, s obzirom na to, da su obaveze koje nam nameće EU da se udružujemo, da srađujemo i da planski radimo ciljeve i projekte kako bi ovaj sistem unapredili. U sistemu zaštite životne sredine, upravljanje otpadom prepoznato je kao jedna od izuzetno važnih delatnosti. Pravilno upravljanje otpadom je nešto na šta nas obavezuje zakonska regulativa i regulativa EU“, rekla je Radmila Šerović, načelnik odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministarstvo će svim svojim raspoloživim kapacitetima pomoći ovom regionu i gradu Kragujevcu na iznalaženju najboljeg modela finansiranja pre svega iz EU fondova, kako bi se postavila odgovarajuća infrastruktura za sakupljanje i odlaganje čvrstog komunalnog otpada. To podrazumeva i izgradnju postrojenja za korišćenje otpada za dobijanje električne ili toplotne energije, što znači da u dugoročnom periodu treba donirati izgradnju i takvih postrojenja odgovarajućih kapaciteta.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/resavanje-problema-otpada-u-sumadijskom-okrugu/

Povratak...