f Presuda zbog ubijanja strogo zaštićene vrste ptice - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Presuda zbog ubijanja strogo zaštićene vrste ptice

23.02.2015

Na osnovu prijave Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u prekršajnom sudu u Bačkoj Palanci dana 6. februara 2015. godine izričena je presuda i novčana kazna u visini od 25.000 dinara na osnovu Zakona o zaštiti prirode licu Đ. B. iz Bačke Palanke zbog ubijanja strogo zaštićene vrste ptice prdavca (Crex crex). Prijava je prosleđena nakon što je na jednom od društvenih mreža na portalu osuđenog nađena fotografija ubijene ptice.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine ohrabreno je ovom presudom i izražava uverenje da će i brojne druge prijave protiv nedozvoljenog lova i ubijanja strogo zaštićenih vrsta ptica koje se nalaze pred pravosuđem a koje su prosleđene u najvećem broju slučajeva od strane Pokrajinske inspekcije i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije vrlo skoro biti na odgovarajući način tretirane i završene presudama u korist prirode.

Prdavac je jedna od najugroženijih divljih ptica u Srbiji, kojoj pored nestanka, narušavanja, fragmentacije i zagađenja prirodnih staništa najviše preti nedozvoljen lov. Zbog toga što se u jesen na seobi sakuplja na istim mestima kao i prepelice i slično se ponaša, često strada od strane domaćih ili inostranih lovaca. Pokrajinski sekretarijat osim što podržava apel Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na hitnu zabranu letnjeg lova na prepelicu i grlicu u Srbiji veliku pažnju posvećuje i sprovođenju odgovarajućih aktivnosti na revitalizaciji i rehabilitaciji vlažnih livada i pašnjaka, koja predstavljaju najznačajnija staništa za ptice, kao što je i prdavac.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs

Povratak...