f Održana sednica Odbora za zaštitu životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Održana sednica Odbora za zaštitu životne sredine

06.03.2015

Na današnjoj sednici Odbora za zaštitu životne sredine razmatrali su se amandmani na predloge izmena i dopuna tri zakona. Sednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Na sastanku je razmatrano o amandmanima na sledeće zakone: Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o biocidnim proizvodima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

Zakon o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine koji se trenutno primenjuje je iz 2004. godine. Nova postrojenja ne mogu otpočeti rad bez pribavljene integrisane dozvole. Za postojeća postrojenja rok za ispunjavanje uslova za dozvolu je po ovom Zakonu 2015. godina. Izmenama i dopunama Zakona predloženo je da se taj rok pomeri do kraja 2020 i time je omogućeno operaterima da dopune svoje zahteve i pribave integrisanu dozvolu.

Kada su u pitanju izmene i dopune Zakona o hemikalijama, njima uvode takse za najsloženije postupke koji se sprovode na osnovu Zakona o hemikalimama, a za koje ne postoji opravdanje da njihovo finansiranje padne na teret građana. Izmenama zakona o hemikalijama i o biocidnim proizvodima predloženo je, pored ostalog, jasno razgraničavanje nadležnosti inspekcija.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/odrzana-sednica-odbora-za-zastitu-zivotne-sredine-2/

Povratak...