f Francuska pomoć Srbiji u oblasti zaštite životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Francuska pomoć Srbiji u oblasti zaštite životne sredine

09.03.2015

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović održala je danas bilateralni sastanak sa ambasadorom Francuske u Srbiji Kristin Moro i zamenikom predsednika Generalnog saveta za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Ministarstva za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Republike Francuske Mari-Kristin SULIE.

„Promovisanje održivog korišćenja prirodnih resursa, ušteda energije, korišćenje obnovljivih izvora energije i očuvanje životne sredine predstavlja preventivnu politiku i odrediće procese na globalnom nivou u sledećoj deceniji. Želja nam je da primenimo uspešna iskustva francuske u procesu evropskih integracija i primene pravnih tekovina EU“, rekla je državni sekretar Božović.

Ona je naglasila da Srbija i Francuska uspešno sarađuju već godinama u oblasti ekologije, a kooperacija je dala primećene rezultate po pitanju klimatskih promena.
Državni sekretar je naglasila da dve zemlje sprovode tvinig projekte, čija će realizacija obezbediti Srbiji neophodan sistem prikupljanja podataka, izveštavanja i pravovremenog informisanja od značaja za borbu protiv kilmatskih promena, kao i da prioriteti srpske strane se odnose na zaštitu vazduha od zagađenja, buke, upravljanje otpadom, pitanje zaštićenih područja.

„To ćemo realizovati uvođenjem koncepta održivog razvoja u cilju očuvanja kvaliteta zemljišta, vode i vazduha“, istakla je Božović.

Državni sekretar Božović je na kraju zaključila da inicijativa francuske ambasade za razvoj bilateralne saradnje u domenu prevencije prirodnih katastrofa, predstavlja izuzetno značajan segment budućeg zajedničkog delovanja.

Ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro je napomenula da je ovo drugi sastanak radne grupe od potpisivanja bilateralnog sporazuma 2013. godine. Ona je objasnila da se saradnja u 2014. Godini dosta razlikovala od onog što je bilo prvobitno predviđeno, jer su prioritet bile mere za saniranje posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju u maju prošle godine.

„Francuska je brzo reagovala na zahteve za pružanje pomoći i dala milion evra, taj novac je u potpunosti iskorišćen i gotovo svi projekti su završeni“, naglasila je Moro.

Ona se takođe složila da su prevencija poplava i održivi razvoj prioriteti u saradnji. Moro je na kraju rekla da Francuska pruža punu podršku Srbiji na putu ka EU, kao i u ispunjavanju zahteva poglavlja 27 koje se odnosi na životnu sredinu.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/francuska-pomoc-srbiji-u-oblasti-zastite-zivotne-sredine/

Povratak...