f NS: Uređene zelene površine umesto deponije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

NS: Uređene zelene površine umesto deponije

14.03.2015

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa direktorom JKP „Gradsko zelenilo“ Aleksandrom Bogdanovićem obišao je lokaciju koja je u okviru Projekta „Sanacija i uređenje drvoreda Kisačka-Sentandrejski put od Bulevara Jaše Tomića do Ulice Teodora Mandića u Novom Sadu“ uređena i ozelenjena.

-Kao što smo i ranije najavili, u ovoj godini intenzivnije ćemo raditi na ozelenjavanju javnih povšina u gradu, a posebna pažnja biće usmerena na one lokacije gde je formiranje divljih deponija veoma učestala pojava. Ova javna površina, od gotovo osam hiljada kvadratnih metara je oplemenjena, i uklonjena je i deponija na prostoru od 800 m2. Nastavićemo sa sprovođenjem akcije „Gradskog zelenila“ čiji je cilj zeleniji Novi Sad, a život Novosađana kvalitetniji. Svi zajedno moramo biti na istom zadatku, a to je očuvanje našeg grada – rekao je gradonačelnik Vučević.

Direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Aleksandar Bogdanović rekao je da ukupna površna na kojoj se izvodi taj Projekat iznosi 7906 m2, kao i to da je travnjak rekonstruisan na površini od 7784 m2.

- Drvored je posađen u četiri reda na potezu između Kisačke i Sentandrejskog puta – od Bulevara Jaše Tomića do Ulice Teodora Mandića. Sa 847 m2 površine na kojoj se sadi novo drveće uklonjen je šut, a na istoj površini nanet je humus. Takođe, posađene su 122 sadnice, najviše koprivića koji su veoma otporni na gradsku sredinu, tj. na veću zagađenost vazduha, a imaju i veliki procenat primanja – istakao je Bogdanović, i dodao da će radnici JKP „Gradsko zelenilo“ uskoro početi sa uklanjanjem javne deponije na prostoru Adica.

Oko sadnica je posut malč, koji služi za čuvanje vlage u zemljištu, a istovremeno sprečava rast korova. Gradonačelnik je krajem prethodne godine inicirao akciju „Parkovi umesto deponija“ tokom koje se uveliko sadi drveće i ukrasno bilje na svim lokacijama u gradu koje su pretvorene u smetlišta, kako bi se izbegla situacija da građani na istim tim mestima ponovo nagomilavaju smeće.

Izvor: http://novisad.rs/ure-ene-zelene-povrshine-umesto-deponi-e

Povratak...