f U oblasti zelene ekonomije angažovano 30.000 ljudi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U oblasti zelene ekonomije angažovano 30.000 ljudi

19.03.2015

U oblasti zelene ekonomije u Srbiji je trenutno angažovano oko 30.000 ljudi, a cilj je da taj broj u narednih pet godina bude povećan na 50.000, rečeno je danas na otvaranju dvodnevne Međunarodne konferencije „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom“ u Beogradu.

Učesnici konferencije, u okviru koje je otvoren i međunarodni sajam energetike i zaštite životne sredine Eco-Expo, složili su se da zelena ekonomija može biti pokretač privrednog rasta, povećanja konkurentnosti i otvaranje novih radnih mesta.

„Sistem cirkularne ekonomije predstavlja zapravo efikasno upravljanje resursima, što je osnovni preduslov za održiv razvoj i podizanja konkurentnosti ekonomije“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i istakla da je važno podržati razvoj sistema reciklaže i pravilnog upravljanja otpadom kako bi se stvorio osnov za uspešan razvoj privrede, ekonomije i celog društva.

Ministar Bogosavnjević Bošković je nakon izlaganja na konferenciji otvorila sajam Eco-Expo, i tom prilikom istakla da je od velikog značaja podizanje nivoa svesti običnih ljudi, kao i intenzivno uključivanje javno komunalnih preduzeća u sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom kao i pojačanje inspekcijskih nadzora.

Ministar je naglasila i da je neophodna promena nacionalnog sistema finansiranja životne sredine što podrazumeva izgradnju institucionalnih i ljudskih resursa, kao i da se mora intenzivirati rad na projektima kako bi mogla da se iskoriste sredstva koja su nam na raspolaganju. Ministar je izjavila i da mnoge zemlje poput Srbije nisu u mogućnosti da ulože značajna sredstva u tu oblast, pa je zato potrebno podsticati sistem javno-privatnih partnerstavai navela da se u mnogim državama očekuje da će u narednim godinama u oblasti zaštite životne sredine posao naći veliki broj ljudi.

Ambasador Nemačke u Beogradu Nj.E. Hajnc Vilhelm rekao je da se misao o zaštiti životne sredine mora još više „usidriti“ u svest srpskog društva, dodajući da je to važna tema u pristupnom procesu. „Oblast zaštite životne sredine zahteva najveće investicije i regulatorno prilagođavanje, a u slučaju da ne budu ispunjeni ti zahtevi to može kočiti, pa čak i sprečiti, pristupanje EU“, rekao je ambasador Vilhelm.

U okviru sajma ministru Bogosavljević Bošković dodeljen je „zeleni oskar“.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/u-oblasti-zelene-ekonomije-angazovano-30-000-ljudi/

Povratak...