f Regionalna deponija "Halovo" uz pomoć države - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Regionalna deponija "Halovo" uz pomoć države

12.05.2015

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović izjavila je danas da će nova regionalna deponija, koja će služiti za oko 250.000 stanovnika Zaječara, Majdanpeka, Kladova, Bora, Negotina, Knajževca i Boljevca, trebalo bi da bude završena do 2020. godine.

Ona je prilikom posete Zaječaru podsetila da je sporazum o izgranji nove deponije potpisan u decembru prošle godine.

"2005. godine dat nalog da se zatvori to smetlište, ali zaječarsko javno-komunalno preduzeće nastavilo da tu odlaže otpad, što preti ugrozi i buduću depioniju čija izgradnja je u planu. Potrebno je da se uradi Projekat sanacije i rekultivacije postojeće lokalne deponije ", izjavila je tom prilikom državni sekretar Božović.

Predstavnici ministarstava upoznali su se sa problemima otpadnih voda. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pomoćiće u rešavanju problema.

"Ministarstvo će podržati lokalnu samoupravu kada je u pitanju rešavanje problema otpadnih voda. Preko razvojnog programa KVF Banke očekuje se da oko 55 milona evra bude izdvojeno za prečišćavanje otpadnih voda u 8 opština, među kojima je i grad Zaječar, za koji će biti izdvojeno oko 14,1 milion evra ", naglasila je Božović.

Državni sekretar Božović je skrenula pažnju i da budžet lokalnih samouprava za životnu sredinu mora namenski da se koristi i najavila da će planina Rtanj do kraja godine ući u sistem zaštićenih područja, koja bi u Srbiji sa sadašnjih 6,38 odsto teritorije do 2020. trebalo da se proširi na 12 procenata.

Projekat regionalna deponija " Halovo " , otpadne vode , zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije neke su od tema sastanka , na kom su predstavnici zaječarskih inspekcijskih službi i direktori javnih preduzeća razgovarali sa Stanom Božović državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine , Slobodanom Erdeljanom , pomoćnikom ministra poljoprivrede i Sinišom Tanackovićem , pomoćnikom ministra rudarstva i energetike.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/regionalna-deponija-halovo-uz-pomoc-drzave/

Povratak...