f Nemci spasavaju Ludaš i Palić - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nemci spasavaju Ludaš i Palić

12.05.2015

Najavljena pomoć od 5,8 miliona evra izbistrila bi jezera, jer bi novac bio uložen u zaštitu od otpadnih voda i stvaranje zaštitnog zelenog pojasa.

Strategija spasavanja jezera Palić i susednog Ludaša za sada je jedan od najboljih projekata kojim neka opština konkuriše za novac kod KFV-a, razvojne banke Nemačke zadužene da sprovodi finansijsku pomoć u Srbiji. Nakon godinu i po dana istrajnog rada oko toga kako najbolje sačuvati oba jezera, Subotica je na korak od dobijanja 5,8 miliona evra u okviru programa „Zaštita biodiverziteta”. Očekuje se još da projekat odobri Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, pa bi ugovor o donaciji bio potpisan ove jeseni.

– U fokusu programa je zaštita jezera Ludaš, koje je uvršteno i u Ramsarsku konvenciju, i od međunarodnog je značaja. Kako se ovo jezero napaja iz Palića, briga o njemu neodvojiva je od zaštite Palića. Razgovori između KFV-a i subotičke strane, predvođene Radnom grupom za unapređenje ekološkog stanja Palića i Ludaša, sa Jožefom Hužvarom na čelu, odvijali su se u tri navrata. Spremnost da se odmah pruže kvalifikovani odgovori na mnogobrojna pitanja nemačkih investitora prevagnuli su u ocenjivanju ovog projekta – kaže za „Politiku” hidrolog Mišel Roman, koji je u okviru programa GTZ-CIM već četiri godine u Srbiji angažovan kao stručna pomoć.

Prema njegovim rečima, saradnici KFV banke su posebno pozitivno ocenili činjenicu da se ovde nije samo govorilo o problemima već da postoji plan unapređenja ekološkog stanja jezera, te i strategija koju je usvojila Skupština grada. Sve to, smatra nemački partner, predstavlja presedan u Srbiji. Zbog toga su od početnih zahteva za pomoć od 1,3 miliona evra nakon godinu i po dana razgovora stigli do niza investicija koje Subotica kandiduje za realizaciju iz nemačke donacije.

Cilj donacije određen je uz pomoć dr Joahima Firsta i Erhara Bolendera, stručnjaka koje je angažovao KFV, a on glasi: smanjiti unos fosfora, kao glavne hrane algi koje opterećuju vodu oba jezera. Prevedeno na jezik laika, to znači da iz Palića i Ludaša treba odstraniti kanalizacione vode i zaštiti ih od posrednog zagađivanja sa poljoprivrednog zemljišta u okolini. Trenutno kanalizacija sa Palića nije priključena na gradski prečistač i direktno se izliva u Ludaš.

Zbog toga donacija treba da omogući izgradnju kanalizacionog potisnog voda i crpne stanice kojim bi se otpadne vode Palića pogurale na višu kotu prema gradskom prečistaču, što košta oko 1.350.000 evra. Završetak kanalizacione mreže na Paliću staje 1,6 miliona evra, izgradnja zaštitnog pojasa, koji podrazumeva stazu i zelenilo u širini od 20 metara, i izgradnja biciklističke staze oko oba jezera koštaju 1,2 miliona evra, a predviđeno je da se uloži oko pola miliona evra i u poboljšanje rada subotičkog prečistača kako bi se dodatno snizile vrednosti fosfora u prečišćenim otpadnim vodama.

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Nemci-spasavaju-Ludas-i-Palic.lt.html

Povratak...