f Božović u poseti Prijepolju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Božović u poseti Prijepolju

19.06.2015

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović posetila je danas Prijepolje, gde je sa predstavnicima opštine razgovarala o aktuelnim problemima iz oblasti životne sredine.

„Nesanitarna deponija Stanjine na teritoriji opštine Prijepolje je dugogodišnji problem i odnosi se na sistem upravljanja komunalnim otpadom, koji je u nadležnosti lokalne samouprave. Ovo predstavlja prioritetno pitanje i potrebno je da se pronađe adekvatno rešenje“, rekla je državni sekretar Božović i dodala da je Ministarstvo spremno da pomogne i stručno i oko Sporazuma koji bi trebalo da potpišu opštine u narednom periodu, kao u oko pronalaženja finansijskih problema, jer je nacionalni cilj da se dostigne 100 posto uklanjanja komunalnog otpada, koji je trenutno oko 52 posto.

Božović je istakla da je potrebno da se u narednom periodu uradi projekat rekultivacije i sanacije nesanitarne deponije, ali i pronađe rešenje za odlaganje otpada dok se ne izgradi regionalna deponije Banjica.

„Održivi turizam je jedan od potencijala koji ova opština ima i potrebno je da ga iskoristi. Takođe pitanje obnovljivih izvora, pošto postoji veliki šumski potencijal, za moguću izgradnju energetskog sela“, izjalvila je državni sekretar.

Na teritoriji opština Prijepolje nalaze se četiri zaštićena područja od nacionalnog i međunarodnog značaja i pokrivaju oko 20.000 ha površine.

Božović je najavila sutrašnji sastanak sa predstavnicima četiri opštine Prijepolje, Priboj, Sjenica i Nova Varoš.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/bozovic-u-poseti-prijepolju/#more-17802

Povratak...