f Nemci gaje organsku hranu na manjoj površini - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nemci gaje organsku hranu na manjoj površini

27.07.2015

Sektor organske hrane raste ali je u Nemačkoj površina pod ekološki održivim proizvodima u 2014. godini prvi put smanjena. Za taj pad okrivljuju se skuplji zakup zemljišta, neizvesnost dok traju razgovori o novim evropskim propisima o organskoj poljoprivredi, ali i nedovoljna podrška sektoru od strane EU. Površine pod organskom proizvodnjom u većoj meri su smanjenje na severu zemlje ali ima i "svetlih" primera, gde se beleži rast površine, ponajviše zahvaljujući posebnim programima pomoći.

Smanjenje površine u trenutku kada u Nemačkoj organskoj poljoprivredi ide bolje nego ikada iznenadilo je mnoge, posebno s ozbirom na činjenicu da je u poslednjih 20 godina površina za gajenje organskih proizvoda utrostručena.

Analiza regionalnog javnog servisa za jugozapad Nemačke SWR, urađena na bazi podataka Savezne agencije za poljoprivredu i hranu, pokazala je da je nakon rekordnih 1,06 miliona hektara u 2013. površina za organsku poljoprivredu smanjena u 2014. godini za 1,3%. Bio je to prvi pad od kako se prikupljaju podaci za organski sektor.

Podaci ministarstva za poljoprivredu pokazuju da se u 2013. na 6,4% ukupne poljoprivredne površine u Nemačkoj proizvodilo po principima organskog uzgoja.

Smanjenje površine pod organskom poljoprivredom najuočljivije je na severu Nemačke. Tako je površina u pokrajinama Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Donja Saksonija smanjena u 2014. u odnosu na 2013. za 5%, u Šlezvig-Holštajnu je pad bio 8% a u Tiringiji 10%.

Na severu Nemačke, posebno u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, poljoprivredom dominiraju velike farme. Međutim, u 2014. su poljoprivredne kompanije u toj regiji više prelazile na konvencionalne metode proizvodnje.

U Savezu za organsku proizvodnju hrane smatraju da iza smanjenja površine u organskoj poljoprivredi stoje tri razloga a na prvom mestu rast cene zakupa zemljišta. Taj skok cene posledica je rasta interesovanja za proizvodnju biogoriva zbog značajnih subvencija za biogas poslednjih godina, što je jedan od efekata nemačkog zakona o obnovljivoj energiji kojim se podstiče proizvodnja biogasa.


Regulativa EU pojačava nesigurnost

Problem za organske proizvođače, kažu u Savezu, predstavljaju i rasprave o novoj regulativi za organski sektor u Evropskoj uniji.

"Početkom 2014. Evropska komisija je iznela predlog koji je u velikoj meri razdražio poljoprivrednike", istakao je direktor Saveza Peter Rerig (Röhrig), preneo je EurActiv.com.

Sada je, kako je dodao, na Evropskom parlamentu da ispravi "loš" Komisijin predlog i iskoristi nove propise da unapredi uslove za organsku poljoprivredu, uključujući jačanjem procesa inspekcije organske proizvodnje.

Pored toga, kaže Rerig, Parlament treba da odbaci pragove za zagađenje pesticidima specifične za organske proizvođače koji ih čine odgovornim što njihov sused koristi poljoprivredne hemikalije.

Rerig je istakao da zakoni o organskoj proizvodnji treba striktno da se primenjuju, posebno kada je reč o uvozu.

Kao treći problem u organskoj poljoprivredi Rerig je naveo to što podrška Evropske unije tom vidu proizvodnje još nije dovoljna ni nakon reformisanja Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).

U CAP, kako je pojasnio, postoji odredbe o tzv. ozelenjavanju koje predviđaju da poljoprivrednik dobija pun iznos poljoprivredne subvencije kada ispuni određene zahteve organske proizvodnje. Međutim, efekti te odredbe su marginalni, rekao je direktor Saveza.

Iz Saveza kritikuju i rastuću konkurenciju jevtinijih organskih proizvoda iz inostranstva. Taj pritisak konkurencije na farmere je pojačan zbog pada površine i rasta tražnje organskih proizvoda.

Međutim, poslednjih godina nekoliko nemačkih pokrajina uvelo je posebne programe pomoći organskoj poljoprivredi koji uključuju i dodatne fondove za očuvanje metoda organske proizvodnje.

Koliko takve mere mogu da budu uspešne, pokazuju pozitivni primeri pokrajina Rajnland-Pfalc i Baden-Virtemberg, istakao je Rerig dodajući da je zahvaljujući tome uveren da će površina pod organskom proizvodnjom ponovo biti povećana u 2015.

Izvor: http://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/8928-nemci-gaje-organsku-hranu-na-manjoj-povrini-

Povratak...