f Niš: Nevreme izazvalo poplave fekalnih voda - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Niš: Nevreme izazvalo poplave fekalnih voda

04.08.2015

Meštane nekoliko ulica u niškoj opštini Palilula u utorak je probudila poplava fekalne vode iz kanalizacije, pišu “Južne vesti”.

Najkritičnija situacija je, kažu meštani, u Vrbaskoj i Ulici vojvode Gojka, ali su, zbog pljuska koji je zahvatio Niš u ponedeljak, poplavljene i ulice Stevana Kaćanskog i Kumanovska.

One, objašnjavaju, nisu priključene na južni kolektor i nemaju atmosfersku kanalizaciju, pa zato već godinama sva fekalna voda posle samo nekoliko minuta kiše počinje da kulja kroz slivnike i šahtove i poplavljuje i ulice i domaćinstva. 

I dok nadležni prebacuju odgovornost za ovaj višegodišnji problem, meštani su primorani da se sami snalaze, ali bezuspešno. 

“Morali smo juče da postavljamo džakove sa peskom, ali to nije mnogo pomoglo jer je u nekim podrumima voda dostigla i metar visine. Vatrogasci koji su nam ispumpavali vodu su morali da nam isključe struju u podrumima jer je voda kuljala iz elektroinstalacija”, objašnjava Miomira R. iz Vrbaske ulice. 

I njene komšije su ogorčene zbog toga što, kažu, rizikuju da stradaju od struje u poplavljenim podrumima, a niko od njih ne sme da ode ni na dan od kuće, jer moraju da je štite od eventualnih poplava. Isključeni su im zamrzivači u podrumima, a kreč na zidovima otpada od vlage. 

“Ne samo da nam je fekalna voda uništila tepihe, garderobu, sitniji nameštaj, knjige, koje ćemo sada uglavnom morati da bacimo, nego nam se već godinama od vlage potkopavaju temelji kuća. Šta ćemo sa tim da radimo?”, ogorčeno pitaju meštani. 

Obraćali su se, kažu, i Opštini Palilula, i Vodovodu, i Direkciji za izgradnju grada, ali svi su, kako tvrde, prebacivali nadležnost jedni na druge. 

U Gradskoj opštini Palilula kažu da su svesni toga da je u pitanju višegodišnji problem, ali da za njega nisu nadležni oni, već Direkcija za izgradnju grada koja treba meštanima da izgradi komunalnu infrastrukturu. 

”I jutros smo Direkciji poslali dopis u kome tražimo da oni reše ovaj problem, kao i prošle godine što smo slali dopise. Međutim, ni prošle godine nam ništa nisu odgovorili, niti su šta rešili u međuvremenu”, kažu u GO Palilula. 

U Direkciji “Južne vesti” nisu uspele da dobiju informaciju šta su do sada uradili kako bi rešili višegodišnju muku ovih građana i kako planiraju da reše ovaj problem u budućnosti. 

Sa druge strane, Nišlije iz ovih ulica kažu da su spremne i finansijski da učestvuju u izgradnji atmosferske kanalizacije, ukoliko nadležni budu imali volju da ”deo para koje potroše za manifestacije poput Palilulske večeri, ulože u rešavanje ovog problema koji bi trebalo da im je prioritetniji”.

Izvor:http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=08&dd=04&nav_category=12&nav_id=1023501

Povratak...