f Regionalni skup „Odgovor prirode na smanjenje rizika od katastrofa“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Regionalni skup „Odgovor prirode na smanjenje rizika od katastrofa“

29.09.2015

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Savetom Evrope i Međunarodnom organizacijom za zaštitu prirode organizuje Regionalni skup na temu odgovor prirode na smanjenje rizika od katastrofa. U okviru skupa državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je sa predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i predstavnicima Ministarstva iz regiona obišla Obrenovac.

„Prošlogodišnje poplave su nam pokazale da priroda ne poznaje granice, a ono što su naši građani u tom trenutku pokazali da solidarni odgovor takođe ne zna za pasoš. Do sada smo se uglavnom bazirali da pratimo štetu koju katastrofe donose ekosistemima, a na ovoj radionici doći ćemo i do odgovora, kako ekosistemi mogu da doprinesu smanjenju rizika od katastrofa. Veza između životne sredine i katastrofa je široko dokumentovana, ali nedovoljno integrisana u planove za smanjenje rizika od katastrofa“, rekla je državni sekretar Stana Božović.

Božović je istakla da degradirano okruženje može da izazove ili pogorša katastrofe, nepravilnim korišćenjem šumskih površina na kosinama može izazvati još klizišta, dok nečuvane močvare mogu pogoršati poplave u urbanim sredinama, kao i da klimatske promene predstavljaju dodatni faktor stresa koji doprinosi negativnim uticajima na vode poplave ili toplotni talasi, požari i suše.

„Bliske veze između životne sredine i katastrofa takođe predstavljaju priliku. Odgovarajući menadžment ekosistema može se iskoristiti za smanjenje rizika od katastrofa i prilagođavanje u vezi sa klimatskim rizicima. Zdravo i dobro upravljanje ekosistemima, kao što su močvare, šume, koralni grebeni može da deluje kao prirodna infrastruktura u borbi protiv zajedničkih opasnosti“, zaključila je Božović.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/regionalni-skup-odgovor-prirode-na-smanjenje-rizika-od-katastrofa/

Povratak...