f Predstavljen Izveštaj o radu Ministarstava poljoprivrede i zaštite životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Predstavljen Izveštaj o radu Ministarstava poljoprivrede i zaštite životne sredine

24.11.2015

Danas su u Narodnoj Skupštini Srbije članovima Odbora za zaštitu životne sredine predstavljeni Izveštaji o radu Ministarstva za prethodni period, kao i Izveštaj Evropske komisije u delu koji se odnosi na Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene.

„Oblast životne sredine u Srbiji u poslednje dve godine zabeležila je značajne pomake i iz “crvene” oblasti prešla i “zelenu”. To potvrđuje i činjenica da je EK spremna da predloži Savetu zemalja EU da se Poglavlje 27 otvori bez početnih merila“, izjavila je danas državni sekretar Ministastva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Božović je podestila da je resorno ministatstvo tada moralo da rešava više od 2.000 problematičnih projekata za šta nije postojao jasan monitoring izveštaja za utrošena sredstva i projekti su finansirani na način koji nije omogućavao ispunjavanje obaveza i standarda životne sredine za upravljanje otpadom i otpadnim vodama.
Ministarstvo je, kako je naglasila, rešilo 80 odsto svih problematičnih projekata koji su finansirani iz fondova EU, a sprovodi i infratsrukturne projekte vredne 100 miliona evra.

“Time smo povratili poverenje i pokazali da imamo kapacitete da dobro upravljamo novcem”, rekla je državni sekretar Božović.

Predstavnici ministastva ukazali su da su predviđena sredstva za izradu projekata sanacije deponija, a da je potrebno da se ubrza otvaranje regionanih centara za odlaganje otpada. U Srbiji ukupno ima 156 opštinskih nesanitarnih legalnih deponija, za 28 su urađeni Projekti sanacije i rekultivacije, dok je na 12 započeta implementacija projekata.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/predstavljen-izvestaj-o-radu-minsitarstava-poljoprivrede-i-zastite-zivotne-sredine/

Povratak...