f Zdravlje u središtu klimatskih promena - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zdravlje u središtu klimatskih promena

11.12.2015

Državni sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović boravi na svetskoj Konferenciji Ujedinjenih Nacija o promeni klime, Pariz COP 21. Na Konferenciji se donosi novi klimatski sporazum kojim se definišu nacionalni doprinosi u pogledu smanjenja gasova sa efektom staklene bašte. Republika Srbija je među prvih 10 zemalja na svetu i prva zemlja u regionu koja je donela Nacionalni akcioni plan smanjenja gasova sa efektom staklene bašte i dostavila ih sekretarijatu konferencije u Parizu. Ovaj plan podrazumeva smanjenje od 9,8% gasova sa efektom staklene bašte do 2030. u odnosu na 1990.

Tokom boravka na konfrenciji održana su četiri panela na kojima su izneti stavovi Republike Srbije ali i regiona. Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije – Evropska radna grupa za zdravlje i klimatske promene, Istrazivački centar Monaka i Savez za zdravlje i životnu sredinu, organizovali su Panel ”Zdravlje u središtu klimatskih promena” na kojem su se razmatrale posledice po zdravlje ljudi, čiji su uzrok klimatske promene. Na Panelu su pored državnog sekretara učestvovali i Nj. E. Princ Albert od Monaka, Ministar zdravlja i socijalne politike Francuske Marisol Touraine, Regionalni Direktor Svetske zdravstvene organizacije Zsuzsana Jakab.

Panel diskusija o prednostima Pariske Deklaracije po zdravlje ljudi, koja je usledila nakon prezentacija, podrazumevala je interaktivnu debatu, čiji su cilj afirmisali visoki predstavnici UNECE, UNEP-a, Nemačke, Irske, Generalni Direktor Svetske meteorološke organizacije, Izvršni Direktor Evropske Agencije za zaštitu životne sredine.
„Potrebno je u svakodnevnom životu posvetiti pažnju fizičkim aktivnostima koje doprinose poboljšanju zdravlja, biciklizam i hodanje treba prihvatiti kao novi vid politike urbanog razvoja i transporta i dnevnog života. Da bi se ovaj cilj ostvario, države članice SZO/UNECE, zajednički rade na ovom konceptu u okviru Pan Evropskog programa, koji predstavlja međunarodnu političku platformu, integrišući delovanje ministarstava saobraćaja, životne sredine i zdravlja“, rekla je državni sekretar Božović i dodala da se Srbija, prihvatajući partnerstvo sa Austrijom, obavezala da će promovisati biciklizam, kao jedan od vidova bezbednog i svima dostupnog oblika transporta.

Božović je u ime Srbije i resornog Ministarstva, pozvala i druge države članice da se pridruže Pan Evropskom partnerstvu za biciklizam i učine da aktivna mobilnost postane integralni deo primene novog klimatskog Sporazuma.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/zdravlje-u-sredistu-klimatskih-promena/#more-18852

Povratak...