f Skup „Evropski Amazon-šta to znači za lokalno stanovništvo“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Skup „Evropski Amazon-šta to znači za lokalno stanovništvo“

11.01.2016

Pokrajinski sekretar dr Slobodan Puzović prisustvovao je skupu „Evropski Amazon - šta to znači za lokalno stanovništvo“ koji je održan dana 11. januara 2015. godine u Bačkom Monoštoru. Skup je imao za cilj da se kroz predstavljanje priznanja koje su UG „Podunav“ i Bački Monoštor primili od Saveta Ministara Evrope, prisutnima ukaže na značaj i ulogu koju ima lokalno stanovništvo u očuvanju i razvoju eko-ruralnog turizma u funkciji zaštite prirode, životne sredine i kulturnog nasleđa. Skupu su takođe prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Šumarskog fakulteta iz Beograda, narodna poslanica i članica odbora za zaštitu životne sredine, predstavnici Gradske uprave, Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, ŠG „Sombor“, udruženja pčelara, ribolovaca, meštani Bačkog Monoštora, Bezdana, Sombora, Apatina i mnogi drugi.

Pokrajinski sekretar dr Slobodan Puzović na skupu je govorio o konceptu Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ kao i o aktivnostima koje je Pokrajinski sekretarijat u saradnji sa WWF (Svetski fond za prirodu) i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode u prethodnom periodu realizovao na području ovog dela Podunavlja a odnose se na zaštitu, očuvanje i unapređenje prirodnih vrednosti SRP „Gornje Podunavlje“, njegovu promociju i razvoj održivog turizma područja. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine govorili su o značaju Evropske konvencije o predelu za Srbiju i o njenom značaju u kontekstu ljudskih prava.

Predstavnicima UG „Podunav“ svečano je uručena tabla koja predstavlja priznanje stručnog žirija za Evropsku nagradu za predeo (European landscape award) za projekat „Vrata Gornjeg Podunavlja“. Projekat je obuhvatio višegodišnje aktivnosti ovog udruženja i lokalnog stanovništva, na razvoju eko-ruralnog turizma kao oruđa za zaštitu prirode, očuvanju životne sredine i kulturnog nasleđa Bačkog Monoštora. Ono što ovaj projekat čini posebno vrednim je njegov doprinos jačanju svesti lokalnog stanovništva o značaju predela u kom žive i njihove spremnosti da kroz različite aktivnosti očuvaju bogato prirodno i kulturno nasleđe područja.

Tokom diskusije u drugom delu skupa prisutni meštani iz naselja koja naležu na SRP „Gornje Podunavlje“ izrazili su svoje stavove o njihovim mogućnostima korišćenja resursa i prostora na zaštićenom području, konstatujući da žele povoljniji položaj u odnosu na turiste i druge povremene posetioce.Pokrajinski sekretar dr Slobodan Puzović je podržao predloge meštana uz napomenu da svi moraju poštovati zakonske odredbe i uspostavljene režime zaštite kako bi se sprečilo dalje narušavnje prirodnih vrednosti Rezervata i ujedno podstakao održivi razvoj lokalne zajednice.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs

Povratak...