f Primopredaja tehničke dokumentacije za projekat vredan 17,1 milion evra - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Primopredaja tehničke dokumentacije za projekat vredan 17,1 milion evra

11.02.2016

„Upravljanje otpadnim vodama je jedan od najskupljih i najzahtevnijih podsektora životne sredine u procesu pristupanja EU. Srbija je svesna koliki su zahtevi za ulaganjima i potrebama za izgradnjom infrastrukture za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. U tom smislu, projekat Izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacionog sistema u Kraljevu je veoma značajan za Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine zbog unapređenja kvaliteta životne sredine, a samim tim i kvaliteta života građana na teritoriji grada Kraljeva i smanjenja zagađenja reke Ibar”, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković prilikom primopredaje tehničke dokumentacije za projekat izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda i kanalizacionog sistema.

Pored ministra Bogosavljević Bošković primopredaji su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin, Šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Majkl Devenport, direktor Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i gradonačelnik Kraljevo Tomislav Ilić.

Ministar je istakla da se ovaj projekat nalazi na listi prioritetetnih infrastrukturnih projekata Ministarstva u oblasti upravljanja otpadnim vodama, i izrazila uverenje da će se obezbediti finansiranje iz IPA 2017, zajedničkom saradnjom Ministarstva, EU i grada Kraljeva.

„Ministarstvo je predložilo izradu tehničke dokumentacije do određenog nivoa kroz PPF4 projekat. Nakon toga, PPF5 projekat je nastavio sa daljom izradom i kompletiranjem potrebne tehničke dokumentacije. Pri izradi ove dokumentacije vodilo se računa da sistemi za sakupljanjeiI prečišćavanje otpadnih voda imaju što niže operativne troškove kako bi budžeti domaćinstava građana bili što manje opterećeni”, naglasila je Bogosavljević Bošković.

Šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Majkl Devenport istakao je da je ovo vrlo bitan i veliki projekat koji predstavlja trend u celom regionu i dodao da je veoma važan aspekt zajedničke saradnje izgradnja regionalnih infrastrukturnih projekata kao što je ovaj u Kraljevu. Ukupna vrednost ovog projekta iznosiće 17,1 milion evra.
Nakon toga ministar Bogosavljević Bošković je posetila Veterinarski specijalistički institut Kraljevo i tom prilikom istakla da je ovo jedan od 12 instituta u Srbiji, koji ima izuzetne rezultate, kompetentan i stručan kadar, adekvatnu opremu i akreditovane procedure po najvišim svetskim standardima.

„Tokom dugogodišnje saradnje EU je u opremu u ovom institutu uložila 300.000 evra, na čemu smo mi izuzetno zahvalni. Institut raspolaže modernom laboratorijskom opremom za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i kontrolu bezbednosti hrane. Veterinarski institut Kraljevo ima brojne rezultate, pre svega u borbi protiv besnila i svinjske kuge. Više od tri godine nemamo pojavu besnila domaćih životinja, dok od 2010. godine nema pojave klasične kuge svinja“, izjavila je ministar.

Bogosavljević Bošković je istakla da se zahvaljujući tvining projektima sa EU u prethodnom periodu u značajnoj meri transponovali propisi i evropski standarde u veterini i kontroli bezbednosti hrane i dodala da je jedan takav projekat sada u toku „Unapređenje objekata za proizvodnju hrane životinjskog porekla i upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla“ u vrednosti 2 miliona evra sa planom završetka do 2016.

Izvor: http://www.mpzzs.gov.rs/primopredaja-tehnicke-dokumentacije-za-projekat-vredan-171-milion-evra/#more-4945

Povratak...