f Subotica: Prihvatilište za pse počinje sa radom tokom aprila - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Subotica: Prihvatilište za pse počinje sa radom tokom aprila

17.03.2016

Tokom prošle godine Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ završilo je prvu faza dogradnje čistog dela azila za pse i mačke, čime je izgrađeno 99 boksova za prijem 198 pasa.

Nakon što je krajem januara, od strane Odseka za veterinu Ministarstva poljoprivrede azil u Ganjo šoru upisan u registar prihvatilišta za napuštene pse i mačke, očekuje se da bi u narednih mesec dana mogao i zvanično da počne sa radom.

- Sve je izgrađeno u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o dobrobiti životinja. Trenutno je u fazi izrada tehničkog prijema objekta i izrada geodetskog elaborata spajanjem parcela, kako bi se stvorili preduslovi za dobijanje upotrebne dozvole za prvu fazu. Očekujemo da ćemo za mesec dana imati upotrebnu dozvolu i nakon toga zvanično pokrenuti rad prihvatilišta za pse - kaže zamenik direktora ovog JKP, Veselin Šuković.

Paralelno sa radovima na čistom, započeti su i radovi na proširivanju kapaciteta nečistog dela prihvatilišta, kako bi bio omogućen prihvat do 70 pasa mesečno, čime bi u velikoj meri bio rešen problem napuštenih pasa na teritoriji grada.

- Na ulici se pojavljuje sve više napuštenih pasa. Sam naziv napušten pas govori o tome da smo mi ti koji ih ostavljamo na ulici i stvaramo probleme. Naša Zoo higijenska služba se bavi posledicama nemara i nebrige o kućnim ljubimcima. Psi lutalice stvaraju probleme u gradu, jer brane teritoriju na kojoj se hrane, a hrane ih ljudi koji misle da o njima brinu tako što im ostavljaju hranu na javnoj površini. Kada misli da mu je ugrožena teritorija, pas je životinja koja se brani i nasrće na ljude i tada nastaju problemi. Mi ćemo u prihvatilište moći da primimo do 70 pasa. Svaki pas ulazi prvo u nečisti deo gde se vrši trijaža, dehelmintizacija, čipovanje, vakcinacija protiv besnila i kastracija, a nakon mesec dana karantinskog dela pas se premešta u čisti deo azila - dodaje Šuković.

Zahvaljujući konstantnom procesu udomljavanja i velikom odzivu građana, umesto 194, koliko ih je nekada bilo, u prihvatilištu sada ima 80 pasa. Uspešnom udomljavanju je doprinela saradnja sa Kinološkim savezom Srbije, u okviru koje je napravljena socijalna karta i omogućena socijalizacija pasa.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/prihvatiliste-za-pse-pocinje-sa-radom-tokom-aprila-id25551.html

Povratak...