f Obeležavanje Dana zaštite prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Obeležavanje Dana zaštite prirode

11.04.2016

Dan zaštite prirode obeležava se danas u Srbiji sa ciljem promovisanja i podsticanja zaštite prirode, podizanja svesti o značaju i potrebi zaštite, održivog korišćenja i upravljanja prirodnim resursima i dobrima.

„Ministarstvo je donelo nekoliko ključnih dokumenata, pre svega izmene Zakona o zaštiti prirode i na taj način smo kao zemlja ispunili međunarodne obaveze i stavili do znanja da znamo šta hoćemo sa svojom prirodom“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i dodala da je u Srbiji još nedovoljan procenat teritorije u statusu zaštićenog područja i trenutno iznosi svega 6,51 odsto.

Bogosavljević Bošković je istakla da svaki građanin naše zemlje treba da bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasleđa Srbije, i da svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinese njihovom očuvanju i boljoj zaštiti.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine učestvuju u obeležavanju ovog značajnog datuma u akciji čišćenja, koje organizuje Javno preduzeće „Nacionalni park Tara“. Organizovana je akcija čišćenja područja Nacionalnog parka Tara, na potezu Kaluđerske Bare. Učesnici čišćenja će biti učenici Gimnazije „Josif Pančić“, članovi Biološke sekcije „Josif Pančić“, Odred izviđača „Bajina Bašta“, HE „Drinsko-limske elektrane“, službe Nacionalnog parka Tara i predstavnici Ministarstva. Nakon čišćenja u Centru za posetioce Bajina Bašta, biće otvorena likovna izložba „Ptice“ autora Milice Ajduković i promocija Leksikona Nacionalnog parka „Tara“.

11. aprila 1949. godine, tadašnji Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti, sada Zavod za zaštitu prirode Srbije, doneo je rešenje o zaštiti vodopada Velika i Mala Ripaljka na planini Ozren. To je bio prvi akt o zaštiti i praktično početak institucionalnog rada na zaštiti prirode i izgradnji mreže zaštićenih područja Republike Srbije. Tu mrežu čine nacionalni parkovi, parkovi prirode, predeli izuzetnih odlika, specijalni i strogi rezervati prirode i spomenici prirode, koji obuhvataju oko 575 310 ha ili 6,51% površine Srbije.

Od 2009. godine u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode obeležava se 11. april Dan zaštite prirode. Tog dana se organizuju vaspitne, obrazovne, rekreativne, stručne i druge aktivnosti kojima se na primeren način podstiče i unapređuje zaštita prirode.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/obelezavanje-dana-zastite-prirode/#more-19648

Povratak...