f Subotica: Završena prva faza radova na izgradnji azila za pse - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Subotica: Završena prva faza radova na izgradnji azila za pse

19.04.2016

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i zamenik direktora Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo” Veselin Šuković obišli su danas Prihvatilište za napuštene pse i mačke u Ganjo šoru, u Mesnoj zajednici „Zorka”. Parcela na kojoj se nalazi objekat površine je oko 5.270 kvadratna metra, a kompleks se sastoji iz dva dela: nečistog, površine 2.369 kvadratnih metara, i čistog dela prihvatilišta površine 2.902 kvadratna metra. Sredstva za realizaciju prve faze radova na izgradnji nečistog dela prihvatilišta u iznosu od 5.942.000 dinara obezbedilo je JKP „Čistoća i zelenilo”, dok su sredstva za realizaciju prve faze radova na izgradnji čistog dela prihvatilišta u iznosu od oko 15 miliona dinara u potpunsti obezbeđena iz budžeta Grada.

Prva faza radova na izgradnji azila za pse je okončana i stvoreni su uslovi da ovo prihvatilište za napuštene pse i mačke dobije dozvolu za probni rad, rekao je gradonačelnik Maglai, obraćajući se medijima nakon obilaska azila.

- Prihvatilište je izgrađeno tako da omogućava optimalne uslove za životinje koje su u njemu smeštene, a znatno smo povećali i kapacitete azila. Uslovi za boravak pasa u prihvatilištu su neuporedivo bolji nego što su bili i sada imamo jedan od najmodernijih azila, ne samo u regiji nego u celoj državi. Mislim da smo i ovu problematiku rešili, posle 10 godina mučenja i raznih obećanja. Nadam se da će Javno komunalno preduzeće ’Čistoća i zelenilo’ uskoro da raspiše i javnu nabavku za drugu fazu radova za koju je predviđeno 8,5 miliona dinara – istakao je, između ostalog, Jene Maglai.

Veselin Šuković je kazao da se u nečistom delu prihvatilišta nalaze 22 postojeća, zidana boksa i 50 novoizgrađenih boksova za prijem uhvaćenih pasa gde se vrši trijaža, dehilmentizacija, sterilizacija, kastracija, pregled na bolesti, čipovanje i vakcinacija.

Čisti deo prihvatilišta, naveo je, ima tri linije boksova sa po 32 boksa, boksovi su montažno-demontažne tipske čelične konstrukcije, u svakom boksu je predviđen smeštaj po dva psa u kućicama i svaki boks ima svoje malo dvorište, standardno ograđen predprostor.

On je naglasio da je posle završetka prve faze radova i objedinjenja parcele azil upisan u Registar prihvatilišta za pse i mačke pri Upravi za veterinu i da su sa izdavanjem dozvole za probni rad u trajanju od godinu dana praktično stvoreni svi preduslovi za otvaranje i rad azila, odnosno rad zoohigijenske službe.

- Po opremanju zoohigijenske službe svim potrebnim sredstvima za rad, što očekujemo da će se desiti u naredne dve nedelje, mi ćemo pokrenuti hvatanje pasa lutalica sa gradskih ulica - najavio je Šuković.

Druga faza izgradnje azila, kako je rekao, predviđa izgradnju objekta za smeštaj mačaka, u čistom delu, i objekta za izolaciju bolesnih pasa i mačaka, takođe u čistom delu.

- Predviđena je i izgradnja objekta za pripremu hrane, magacinskog prostora za dezinfekciona sredstva i objekta za kupanje pasa i mačaka. Predračunska projektantska vrednost za ove radove iznosi oko 10,5 miliona dinara i njihovo izvođenje bi se finansiralo uz učešće sredstava iz budžeta u iznosu od 8,5 miliona dinara, dok bi se razlika nadoknadila iz sredstava prihoda JKP 'Čistoća i zelenilo'. Mi očekujemo da ćemo do septembra uspeti da zaokružimo kompletan objekat prihvatilišta, stvorimo uslove za njegov rad na vrlo visokom nivou i smanjimo populaciju napuštenih pasa i mačaka – kazao je Veselin Šuković.

U Prihvatilištu za napuštene pse i mačke, kapaciteta za 250 pasa, trenutno je smešteno 79 socijalizovanih i spremnih za udomljavanje pasa.

Izvor: http://www.subotica.rs/index/page/lg/sr/id/10099

Povratak...