f Gradonačelnik Zrenjanina poručio - zdrava pijaća voda do kraja godine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Gradonačelnik Zrenjanina poručio - zdrava pijaća voda do kraja godine

20.04.2016

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić obišao je danas radove na lokaciji budućeg postrojenja za prečišćavanje pitke vode u tom gradu i izjavio da će Zrenjaninci zdravu pijaću vodu u svojim česmama imati do kraja godine. "Nailazili smo na prepreke i opstrukcije, istina je da kasnimo, ali ćemo problem pijaće vode rešiti", kazao je Janjić.

On je podsetio i da je podrška u rešavanju tog problema nedavno stigla i od Vlade Republike Srbije, koja je stala iza projekta fabrike vode u tom gradu i obezbedila finansijske garancije za taj projekat

"Problem pijaće vode rešava se u ovom gradu skoro pola veka, mi smo ti koji smo to rešili, uz sve poteškoće koje na koje smo nailazili. Kao što sam to više puta rekao, ove godine će u svojim česmama imati zdravu pijaću vodu", kazao je Janjić novinarima.

Grupa "Zilio" počela je novembra prošle godine gradnju postrojenja za prečišćavanje vode, ali se s tim radovima stalo.

Generalni menadžer kompanije "Gruppo Zilio" za Srbiju Nenad Obradović objasnio je danas da je do toga došlo jer nisu postojale garancije zrenjaninskog javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" izvodjaču radova.

"Ne radi se o nikakvim finansiranjima nas kao izvodjača, već jednostavno garanciji da ćemo biti plaćeni za ono što proizvedemo. Reč je o garanciji od 5,4 miliona evra, što je ukupna trogodišnja proizvodnja po kubicima, što je minimalna cena", rekao je on.

Obradović je kazao da se trenutno izvode radovi na izgradnji bazena za pitku vodu, najkompleksnijeg objekta, a da će za oko dva meseca biti završeni gradjevinski radovi.

"Pet i po meseci nam treba da zadnju opremu na gradilištu montiramo, nakon toga imamo mesec dana puštanja u probni rad i nakon toga, u slučaju da kvalitet vode bude zadovoljavajući, puštamo je u sistem", objasnio je on.

Prepreka da se projekat nastavi više nema, naglasio je Obradović i ukazao da je reč o poznatoj tehnologiji koja više od 15 godina funkcioniše u svetu. 

Ugovor izmedju grada Zrenjanina, odnosno javno komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i italijanske kompanije "Gruppo Zilio" potpisan je početkom februara prošle godine.

Krajem aprila na skupštinskoj sednici usvojena je i odluka o davanju u zakup neizgradjenog grajevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina toj kompaniji.

Voda iz gradskog vodovoda zabranjena je za piće 2004. godine zbog velike količine arsena i do sada je bilo nekoliko bezuspešnih pokušaja da se reši problem pijaće vode u tom gradu.

Izvor: http://beta.rs/zelena-srbija/zs-srbija/30415-gradonacelnik-zrenjanina-porucio--zdrava-pijaca-voda-do-kraja-godine

Povratak...