f Otvorena Konferencija „Serbia goes green“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Otvorena Konferencija „Serbia goes green“

22.04.2016

„Sporazum iz Pariza ima za bezuslovni cilj, obezbeđenje budućnosti naše planete, kroz smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na neminovne promene klime, koje su naša svakodnevica i budućnost. Istovremeno, Sporazum iz Pariza jasno određuje okvir daljeg razvoja, podređen zelenim tehnologijama i smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte. Zato na ovaj Sporazum gledamo kao na sporazum u oblasti klimatskih promena, ali i ekonomije. Sporazum koji daje šansu da moguće gubitke, pretvorimo u dobiti za našu ekonomiju“, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović i podsetila da je Srbija među prvih 10 država sveta dostavila svoje ciljeve smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime, i oni znose 10% do 2030. godine u odnosu na 1990.

Državni sekretar Božović je naglasila da je potrebna nam sveopšta multisektorska saradnja na nacionalnom i međunarodnom nivou kako bi se postigli rezultati u ovoj oblasti.

„Srbija trenutno gradi regionalne sisteme za upravljanje otpadom i otpadnim vodama vredne preko 100 miliona evra, najavivši da se u naredne dve godine planira početak izgradnje infrastrukturnih projekata u toj oblasti vredne više od 500 miliona evra i to u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu“, rekla je državni sekretar i istakla da će ti projekti biti ozbiljna priprema institucija Srbije za sredstva iz strukturnih fondova kada postane član EU i kada se od Srbije bude očekivalo da do 2028. ima 27 regiona potpuno usaglašenih sa EU u sistemu upravljanja otpadom.

„Srbija sada sistemski, strateški i odgovorno upravlja investicijama u oblasti zaštite životne sredine, koje su u skladu sa procesom pristupanja Srbije Evropskoj Uniji. U prilog tome, govori i činjenica da mi, kao pregovaračka grupa za poglavlje 27, Životna sredina i klimatske promene, očekujemo otvaranje našeg pregovaračkog poglavlja do kraja godine, bez početnih uslova. Srbija je spremna za pregovore sa Evropskoj Unijom za oblast životne sredine i klimatskih promena“, zaključila je Božović .

Na Konferenciji su učestvovali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/otvorena-konferencija-serbia-goes-green/

Povratak...