f RHMZ: Moguća manja izlivanja na bujičnim vodotokovima - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

RHMZ: Moguća manja izlivanja na bujičnim vodotokovima

04.05.2016

Pošto kiša još pada, Republički hidrometeorološki zavod upozorava da će vodotokovi na gornjem toku Južne Morave, na Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj reci biti u porastu uz mogućnost da dostignu i prevaziđu granice redovne odbrane od poplava.

Zbog ovoga su, piše u hidrološkom upozorenju RHMZ-a, moguća manja lokalna izlivanja na bujičnim vodotokovima.

Do toga u okolini Niša još nije došlo. Prema rečima šefa gradskog štaba za vanredne situacije Žarka Rankovića, sve reke i potoci na području ovog grada su u svom koritu.

"Sve je pod kontrolom i nema nikakvih problema, ali se očekuju i dalje padavine" - kaže Ranković.

Međutim, nivo Toplice je za prethodna 24 sata porastao za oko 90 centimetara i nalazi se na granici redovne odbrane od poplava od 170 centimetara. Zato su sve službe u Prokuplju u pripravnosti, a timovi ljudi pripremili su džakove za odbranu od poplave na kritičnim mestima.

Prema rečima Dragoljuba Miljojkovića, direktora niškog vodoprivrednog centra "Morava" koji je deo "Srbijavoda", nema razloga za strah od izlivanja Toplice, niti drugih reka.

"Svuda je nivo vode u blagom opadanju i nemamo očekivanja da će igde doći do izlivanja" - kaže Miljković.

Dodaje da su "Srbijavode" na višem stepenu privranosti još od pre uskršnjih praznika i da redovno razmenjuju informacije sa gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije koji se, prema potrebi, snabdevaju džakovima.  

U Sektoru za vanredne situacije MUP-a kažu da je u celoj Srbiji stanje stablino, ali da ekipe zbog najavljenih padavina prate razvoj situacije u centralnoj, južnoj i jugoistočnoj Srbiji - u Nišu, Vranju, Zaječaru, Čačku, Užicu i Lučanu.

Izvor: http://www.juznevesti.com/Drushtvo/RHMZ-Moguca-manja-izlivanja-na-bujicnim-vodotokovima.sr.html

Povratak...