f Svetski dan zaštite životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svetski dan zaštite životne sredine

05.06.2016

U više od 100 zemalja širom sveta 5. juna se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine s ciljem da se ljudi ujedine i deluju kako bi se obezbedila čistija, zelenija i sjajnija budućnost za sebe i buduće generacije.

„U narednom periodu ako se iskoriste svi potencijali u oblasti zelene ekonomije i obvnovljivih izvora energije mogao bi da se zaposli veliki broj ljudi, kao i u oblastima upravljanja otpadom, održivog turizma i održive poljoprivredne proizvodnje“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministar je naglasila da upravo zelena ekonomija treba da ima ključno mesto u razvoju sveta i podsetila da je u proteklom periodu u oblasti životne sredine obavljeno dosta posla i da su načinjeni veliki pomaci, naročito u pogledu zakonske regulative, koji predstavljaju osnov za dalji razvoj, ali je preostalo još dosta posla kako bi to postala grana privrede od koje će svako ko se njom bavi imati koristi.

„Za Srbiju jedan od najvećih izazova je otvaranje poglavlja 27, za koje smo dobili naznake da će biti bez početnih merila, što će svakako predstavljati pozitivan presedan“, istakla je ministar poljoprivrede i životne sredine.

Bogosavljević Bošković je građanima poručila da ulaganje u životnu sredinu predstavlja ulaganje u budućnost i da svako ko u budućnosti, nesvesno ili svesno, bude neodgovoran i zagađivao životnu sredinu moraće da zna da utiče na svoje i zdravlje svoje dece.

„Svako ulaganje u zaštitu životne sredine će postati ekonomski isplativo, a to je ulaganje u reciklažu, obnovljive izvore energije, upravljanje otpadom, komunalne usluge“, zaključila je ministar.

U Srbiji će povodom Svetskog dana zaštite životne sredine biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije, kojima će biti skrenuta pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.

Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kojeg Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/svetski-dan-zastite-zivotne-sredine/

Povratak...