f AC SU - Program ekoloških dokumentaraca EKO DOX od 17. do 22. jula - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - Program ekoloških dokumentaraca EKO DOX od 17. do 22. jula

15.07.2016

U okviru 23. Festivala evropskog filma Palić 2016,  po deveti put se održava i Program ekoloških dokumentarnih filmova ECO DOX. Živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskog delovanja na destabilizaciju životne sredine i planete Zemlje uopšte, sa jedne strane i rastuća svest o potrebi delovanja u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode. U skladu sa tim pre devet godina pokrenut je program dokumentarnih filmskih ostvarenja koja se bave ekologijom.

Ove godine prikazuje se sedam filmova najnovije produkcije. Selektor programa je, Igor Toholj, koji navodi da svi filmovi iz ovogodišnjeg programa nas suočavaju sa činjenicama koje, kad se ogole i izdvoje iz stvarnosti zamagljene politikom, ideologijom, korporativnim interesima, ljudskom inercijom, deluju dramatično i istinito. Da li je svest o istini sve što ćemo ostaviti u nasleđe generacijama posle nas ili će nataloženo iskustvo, ipak, dovesti do ravnomernog buđenja svesti širom planete o potrebi da se nešto i preduzme? Još uvek čekamo odgovor na to pitanje...

 

Projekcije filmova iz programa ECO DOX počinju od 18 časova u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta u Subotici (drugi ulaz, prizemlje, klimatizovana prostorija). Od 17. do 22. jula biće prikazano sedam eko-dokumentaraca (http://www.palicfilmfestival.com/?page_id=6436).

1)     Nedelja, 17. juli (trajanje - 118 minuta) - Francuski dokumentarni film SUTRA nastao iz potrebe nekoliko branilaca ekoloških prava među kojima se svakako izdvaja Melani Loran da učine nešto kako bi probudili svest ljudi o dramatičnoj ekološkoj situaciji u kojoj se nalazimo.

2)     Ponedeljak, 18. juli (trajanje - 79 minuta) – Češki film ŠEĆERNI BLUZ govori o borbi jedne buduće majke sa dijagnozom djabetesa protiv globalne „šećerne mafije”. Postajući svesna da na svetu nema mesta na kome se ne trguje šećerom, autorka ovog filma započinje svoju petogodišnju borbu protiv „bele smrti“ sa ambicijom da pomogne sebi, svojoj porodici… ko zna, možda i čitavoj planeti? David protiv Golijata u 21. veku na ekspresivan, duhovit i originalan način. Češka rediteljka, Andrea Culkova, je kreativna umetnica, pedagog i majka troje dece.

3)     Utorak, 19. juli

-        RZAV VELIKI (trajanje – 35 minuta) - U maniru jedne prave male vizuelne simfonije, autori filma RZAV VELIKI ne samo da dokumentuju svoju ekspediciju na najčistijoj srpskoj reci Rzav, već ispunjavaju i zahteve angažovanog filma postavljajući pitanje: preti li ovoj reci katastrofa izgradnjom brane koja bi trebalo da olakša život okolnom stanonvištvu, ali i da zauvek promeni tok i život njenog ekološkog sistema?

-        PLANINE U OGLEDALU. ALTAJ (trajanje – 42 minuta) – Rusko ostvarenje koje dočarava facscinantno iskustvo netaknute, drevne prirode u Altajskim planinama nam dokazuje da je moguće živeti u harmnoniji sa prirodom, osluškujući njen ritam čak i u današnjem informatičkom svetu. Stanovnici ovih predela u stepskom, planinskom i rečnom okruženju nas vode kroz ovaj, običnom smrtniku nepoznati krajolik, istovremeno demantujući tezu da su primitivna društva lišena tehnologije.

4)     Sreda, 20. juli (trajanje – 82 minuta) – Automobil koji radi na biljno ulje, mobilna peć i mnoštvo kulinarskih ideja u rancu: DELIKATESI KORPE ZA OTPADKE. Austrijsko ostvarenje je zabavan „roud muvi“ o detaljima putovanja kroz pet evropskih zemalja gde je jedina stvar na meniju ono što ostali smatraju otpadom.

5)     Četvrtak, 21. juli (trajanje – 94 minuta) – HOMO SAPIENS, austrijski film, govori o ograničenosti postojanja čoveka i kraju industrijskog doba. Prikazuje zaboravljena mesta i građevine koje smo konstruisali, a zatim ostavili.

6) Petak, 22. juli (trajanje – 76 minuta) – HOD POD VODOM (Poljska, Nemačka, UK, Indonezija) pokazuje podvodne nomade, protagoiniste ovog filma, kao da su izašli iz nekog SF ostvarenja, a ne dokumentarnog filma. Domoroci sa Bornea iz plemena Badjao, love na tradicionalan način, roneći na velikim dubinama u neposrednoj blizini turističkih centara. Dva sveta se prividno dodiruju prikazujući snažan kontrast između drevnog i modernog. Vizuelno fascinantan, ovaj film poetizuje običnom smrtniku nevidljivi i nedokučivi svet podvodnog ribolova, dramatičnog načina života kojim žive samo odabrani. 

Povratak...