f Najveći infrastrukturni objekat do sada iz oblasti zaštite životne sredine Srbije će se graditi u Nišu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Najveći infrastrukturni objekat do sada iz oblasti zaštite životne sredine Srbije će se graditi u Nišu

21.07.2016

Danas su u poseti gradu Nišu bili državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović, predstavnik Delegacije EU u Srbiji, Ričard Maša, kao i predstavnici Kancelarije za Evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Predstavljana je Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, koja treba da omogući da se Nišu, kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU, IPA 2017, obezbede bespovratna sredstva za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda i izgradnju kanalizacione mreže grada Niša.

Ukoliko dobije podršku za finansiranje iz pretpristupnih fondova Evropske Unije, ovaj projekat bi predstavljao najveći infrastrukturni projekat iz oblasti zaštite životne sredine koji se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske Unije.

„Saradnjom Vlade i grada Niša, a uz podršku EU, u Nišu će se sprovoditi najveći infrastrukturni projekat iz oblasti zaštite životne sredine u pretpristupnom periodu. Vrednost postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa izgradnjom i rekonstrukcijom kanalizacione mreže daleko premašuje sve ono što smo do sada finansirali, a sredstva će Vlada Republike Srbije obezbediti iz pretpristupnih fondova EU“, istakla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva izgradnju novih kolektora, sanaciju dela postojećih, zatim gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dodatne tretmane mulja.

Kompletna projektno tehnička dokumentacija za postrojenje i kanalizaciju će se finansirati iz novog programa podrške Švedske razvojne agencije sektoru zaštite životne sredine u Srbiji, PEID, „Priprema i razvoj investicija u životnoj sredini’’, koji počinje 25. jula 2016. i vredi skoro 3 miliona evra.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/najveci-infrastrukturni-objekat-do-sada-iz-oblasti-zastite-zivotne-sredine-srbije-ce-se-graditi-u-nisu/

Povratak...