f Predstavljen Vodič za učešće privatnog sektora u finansiranju zaštite životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Predstavljen Vodič za učešće privatnog sektora u finansiranju zaštite životne sredine

08.08.2016

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nemanja Erceg, prisustvovao je, 8. avgusta 2016.g., radionici – Učešće privatnog sektora u finansiranju zaštite životne sredine u Republici Srbiji koja je realizovana u okviru ''Programa za podršku infrastrukturi u oblasti zaštite životne sredine (EISP) a koji finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju (SIDA). Radionicu je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine. 

Republika Srbija je prihvatila Acquis za pregovaračko Poglavlje 27. Prema Nacionalnom programu za usvajanje pravnih tekovina Evropske Unije, naša država se obavezala da ćemo u nacionalno zakonodavstvo preneti kompletnu pravnu tekovinu EU do 2019. Za implementaciju transponovanih Direktiva, Srbija, prema najnovijim procenama, mora da obezbedi 10,6 milijardi evra za prevođenje industrije na održivu proizvodnju i izgradnju infrastrukture, za rešavanje problema otpada i otpadnih voda dok ulaganja u životnu sredinu do 2021. treba da dostignu tri odsto BDP. U uslovima ograničenih domaćih izvora i nemogućnosti dodatnog zaduživanja, jedan od modela finansiranja jeste javno-privatno partnerstvo kojim se prema nekim procenama može pokriti značajan deo investicionih potreba posebno u upravljanju komunalnim otpadom i otpadnim vodama“ zaključeno je na radionici.

Skup u PKS okupio je veliki broj stručnjaka, predstavnika kompanija, asocijacija i organizacija, a predstavljen je i Vodič za učešće privatnog sektora u finansiranju zaštite životne sredine.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs

Povratak...