f Ludaško jezero zagađenije od Palića - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ludaško jezero zagađenije od Palića

23.08.2016

Iako su sudbine Palićkog i Ludaškog jezera direktno povezane, o Ludaškom jezeru veoma se retko govori. Međutim, bespovratna sredstva za sanaciju ovih jezera Subotica je dobila upravo zahvaljujući Ludaškom jezeru, koje je sa stanovišta prirode, od međunarodnog značaja.

Zaštićeno jezero od međunarodnog značaja izgleda ovako. Neprirodna kivi zelena boja vode i oku laika govori da sa Ludašem nešto ozbiljno nije u redu. Koncentracija modro – zelenih algi još je viša nego u IV sektoru Palićkog jezera čija se voda kroz kanal direktno  uliva u Ludaš. S tim što se u Palić uliva čista voda sa prečistača, dok se u Ludaš uliva problematična voda iz IV sektora, dodatno zagađenom vodom iz kanala koji povezuje ova dva jezera.

Oba jezera zagađuju poljoprivreda i kanalizacija. Stoga je i rešenje za Ludaš isto kao i za Palić. Međutim, dok je oporavak Palićkog jezera moguć relativno brzo, za Ludaš će biti potrebno znatno više vremena, minimum pet godina, napominju stručnjaci.

Ludaško jezero deo je specijalnog rezervata prirode Ludaš koje je zaštićeno još od 50-ih godina, a 2006. godine proglašeno je za prirodno dobro od izuzetnog značaja I kategorije. Jezero je davne 1977. godine uvršteno u Ramsarsku listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/ludasko-jezero-zagadjenije-od-palica-id26789.html

Povratak...