f AC SU - Značaj eko - informisanja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - Značaj eko - informisanja

01.09.2016

Srbija ima sve bolji zakonski okvir u oblasti životne sredine, ali problem predstavlja primena tih akata u praksi. Javnost je nedovoljno informisana i uključena u procese donošenja odluka koji se tiču zaštite životne sredine, pa, na osnovu toga, nedostaje i njihovo aktivnije učešće u procesima kreiranja javnih politika. Osim građana, ni predstavnici lokalnih samouprava, prvenstveno mesnih zajednica, nisu svesni svojih obaveza koje proističu iz usvojenih akata, tako da se ne odazivaju na javne rasprave niti uspostavljaju kontakt sa građanima. Svi reaguju na posledicu, a ne na uzrok.

Stoga je Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica, započeo sa realizacijom projekta “Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređivanje životne sredine” koji je podržan od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i životnu sredinu, Grada Subotice i OEBS, Misija u Srbiji.

Projektom, koji traje od septembra do novembra 2016. godine, obezbediće se podizanje ekološke svesti kroz bolje informisanje različitih ciljnih grupa održavanjem radionica skupova, izdavaštvom, preko medija i interneta. Projekat je akcentiran i na podsticanje mladih advokata i pravnika da se bave predmetima iz ove oblasti za koju im treba obuka. 

Povratak...