f Poplave kao neminovnost usled zatrpavanja kišnih kanala - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Poplave kao neminovnost usled zatrpavanja kišnih kanala

19.09.2016

Godinama ljudi zatrpavaju kanale ispred kuća a graditelji novih objekata betoniraju svaku stopu zelene površine, koja bi inače delimično upila vodu. I onda voda nema gde nego da poplavi depresije u gradu.

Poduža kiša, ne prejakog intenziteta, ali dovoljnog da premaši kapacitet kanilazicacije našeg grada, padala je od sinoć. I onda na poznatim mestima depresija u gradu, kao i lokalnog manjeg kapaciteta cevi, koje su davno postavljene, redovno dolazi do izlivanja - izviranja kanalizacije.

Takođe danas je i prečistač bio ugrožen, nivo vode je prešao rešetku na ulazu...

Tema je poznata, pomalo i dosadna, osim za građene koje se nalaze u tim ugroženim delovima grada. Tako mi je došao i jedan poziv iz Gata da dođem videti stanje u Brodskoj ulici, broj 6.

Gospođa Marija Krivošija se požalila na svoj slučaj koji je registrovan 2014. god. ali od onda nema pomaka u rešavanju njenog problema. Sada su je džakovi spasili da voda ne uđe u stan.

U prilogu ona govori o situaciji u tom delu MZ Gat:

Iz Vodovoda su rekli da je potrebno oko milion eura da bi se saniralo stanje u ovom kritičnom delu grada, a tih sredstava naravno nema.

Rešenje je viđeno u zameni prostora, na nekom drugom mestu da bude preseljena.

S druge strane istog tog dela mesne zajednice na raskršču Hvarske, Karola Milodanovića i Filipa Višnjića se redovno formira "manje jezero". Više o tome od blago rečeno ogročenog Šandora u video prilogu gde kaže da će zvati gradonačelnika.

Čaba Šanta, zamenik direktora JKP "Vodovoda i kanalizacije" se odazvao na telefonski poziv, rekavši da je potrebno mnogo više od milion eura za rešavanje ovog problema, i dao objašnjenje razloga ovakvog stanja:

Jedan od glavnih razloga je kapacitet izgrađenog sistema, a drugi je godinama povećanje koeficienta oticaja vode sa predmetnog sliva. Sliv nije adekvatno praćen sa koncepcijom planova i realizacije istih. Tu se misli na usputne retenzije i hidroličko redimenzionisanje sistema i izvođenje radova koji proizlaze iz takvog proračuna.

Takođe problematika je što pri izgradnjih novih objekata građevinari betoniraju gotovo sve zelene površine i time dolazi do preopterenja postojećih kanalizacionih cevi, jer voda ne može da ode više prirodnim putem, odnosno da je zemlja upije.

Izvor: https://www.subotica.info/2016/09/19/poplave-kao-neminovnost-usled-zatrpavanja-kisnih-kanala

Povratak...