f Početak programa razvoja investicija u zaštiti životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Početak programa razvoja investicija u zaštiti životne sredine

22.09.2016

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine održan prvi sastanak koji je označio i početak trogodišnjeg programa podrške razvoja investicija u oblasti zaštite životne sredine, PEID.

Program finansira Švedska razvojna agencija sa preko dva miliona evra i podrazumeva pripremu i razvoj projektno tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih komunalnih voda za velike gradske centre u Srbiji, poput Novog Sada, Niša i Kragujevca, koji bi potom bili finansirani iz programa pretpristupne pomoći Evropske Komisije. Životna sredina iz ovih fondova trenutno ima na raspolaganju 160 000 000 evra razvojne pomoći.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva, Švedske razvojne Agencije, Delegacije Evropske Unije u Srbiji, implementacione agencije programa EPTISA, kao i predstavnici korisnika, odnosno lokalnih samouprava, i to grada Kragujevca i Niša.

„Za Ministarstvo je ovaj program podrške od izuzetnog značaja, jer će omogućiti nastavak investicija u zaštitu životne sredine i dostizanje evropskih standarda u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Projekti koji se trenutno pripremaju imaju vrednost od preko 100 000 000 evra, a čine ih prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, upravljanje otpadom u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i priprema tenderske dokumentacije za kolektor u Leskovcu i liniju tretmana mulja u Šapcu. Ministarstvo će kao rezultat ovog programa imati spremne velike infrastrukturne projekte za finansiranje iz fondova Evropske Unije, rešiće zaostale problematične projekte, podićiće tehničke kapacitete zaposlenih u IPA jedinici i značajno ojačati međuinstitucionalnu saradnju između lokalnih samouprava, Vlade Republike Srbije i međunarodnih institucija. Srbija je naučila vredne lekcije iz prošlosti i spremna je da nastavi sa planiranjem i sprovođenjem velikih infrastrukturnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine“, rekla je dr Stana Božović, šef pregovaračke grupe za poglavlje 27, životna sredina i klimatske promene.

Ola Anderson, direktor razvojne pomoći Švedske razvojne agencije, je istakao dugogodišnju uspešnu saradnju Vlade Švedske i Vlade Republike Srbije i preneo očekivanja da će se uspešna saradnja nastaviti i u budućnosti. “Sektor zaštite životne sredine ostaje jedan od ključnih prioriteta naše saradnje i mi ovom prilikom želimo da potvrdimo našu posvećenost i podršku Srbiji u dostizanju standarda zaštite životne sredine koji važe u EU. Vlada Švedske će nastaviti da pomaže Srbiju na putu pristupanja Evropskoj Uniji.“

Holger Šreder, direktor razvojne saradnje u Delegaciji EU u Srbiji je istakao da očekuje da će Evropska Komisija, nakon tri godine pauze u investiranju u infrastrukturne projekte zaštite životne sredine usled postojanja problematičnih projekata, od naredne IPA godine početi da investira značajna finansijska sredstva kroz mehanizam pretpristupnih fondova. Ono što je najvažnije jeste da su projekti zreli, pažljivo isplanirani i pripremljeni, i da postoji jasna predanost Ministarstva i lokalnih samouprava na njihovoj uspešnoj implementaciji, a da podrška Delegacije Evropske Unije neće izostati, kao što to ni do sada nije bio slučaj.

Potom je prisutnima menadžer programa, Jozef Kapka, predstavio plan rada u naredne tri godine i spisak indikativnih infrastrukturnih projekata koje će program podržati u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu, Leskovcu, Vranju, regionu Kalenić i regionu Banjica.

Dragan Kostadinov, regionalni direktor EPTISA, koja implementira program, zahvalio se na ukazanom poverenju i pozvao prisutne da zajedno sa timom iz kompanije posete uspešne velike infrastrukturne projekte iz oblasti zaštite životne sredine koje je EPTISA sprovodila u regionu, u prvom redu Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj, a koji mogu pomoći Srbiji u što kvalitetnijoj pripremi i sprovođenju projekata.

Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca, se zahvalio Ministarstvu i Švedskoj razvojnoj agenciji na dosadašnjoj pomoći i istakao da ono što su projekti za Ministarstvo i donatore, da je to život za građane na lokalnom nivou. “Građani Kragujevca su građani sveta, i mi želimo da im omogućimo životni standard i kvalitet koji je zastupljen u razvijenim zemljama. Iz tog razloga Kragujevac želi da što pre reši pitanje upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda.“

Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša se zahvalio Ministarstvu i Švedskoj razvojnoj agenciji na podršci koja se pruža gradu Nišu tokom celog procesa pripreme projekta za finansiranje iz pretpristupnih fondova EU, a koji se u prvoj meri tiče prečišćavanja otpadnih voda grada Niša i zaštite vodnih resursa reke Nišave. Projekat prečišćavanja otpadnih voda u Nišu biće najveći infrastrukturni projekat koji je do sada podržala Evropska Komisija u Srbiji.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/pocetak-programa-razvoja-investicija-u-zastiti-zivotne-sredine/#more-20361

Povratak...