f Svečana ceremonija otvaranja Svetskog kongresa upravljanja čvrstim otpadom -ISWA 2016 - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svečana ceremonija otvaranja Svetskog kongresa upravljanja čvrstim otpadom -ISWA 2016

19.09.2016

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu večeras je održana svečana ceremonija otvaranja Svetskog kongresa upravljanja čvrstim otpadom -ISWA 2016. Poželevši učesnicima uspešan rad, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić čestitao je uspešno organizovanje kongresa za ISWA 2016. godinu, jer će o ovoj važnoj temi, od 19. do 22. septembra, razmeniti iskustva više od 1300 učesnika iz čak 72 države.

„To je za moju državu Srbiju, za AP Vojvodinu izuzetno značajno, zato što je preventiva zaštite životne sredine upravo upravljanje otpadom. Smatram da je ovo prilika da steknemo nova znanja u ovim oblastima, partnerstva sa međunarodnim subjektima i što ćemo, možda, naći i određena finansijska sredstva koja su nam i te kako potrebna u ovoj oblasti“, rekao je ovom prilikom Vladimir Galić.

Upravljanje otpadom jedan je od najvećih problema zaštite životne sredine na teritoriji AP Vojvodine i u ovoj oblasti najviše zaostajemo u odnosu na standarde Evropske unije. Naša je obaveza da se ovoj problematici pristupi strateški i sistemski, u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama i standardima EU. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine posvećen je aktivnostima koje doprinose boljoj i efikasnijoj zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi i u sledećem periodu daće svoj maksimum u pružanju tehničke i finansijske podrške lokalnim samoupravama za uspostavljanje dobre prakse i u oblasti upravljanja otpadom.

Svetski kongres upravljanja čvrstim otpadom večeras je zvanično otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, a učesnike su pozdravili dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu prof. dr Rade Doroslovački, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Aleksandar Vesić i organizator Kongresa, izvršni direktor Asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom Srbije prof. dr Goran Vujić.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs

Povratak...