f Do podataka iz oblasti životne sredina u nekoliko klikova mišem - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Do podataka iz oblasti životne sredina u nekoliko klikova mišem

21.09.2016

Subotica je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je počeo sa primenom GIS sistema, odnosno geoprostornih podataka koji su godinama dostupni na istoimenom portalu. U Gradskoj upravi rešili su da  ove podatke koriste i u oblasti zaštite životne sredine, gde su se pokazali kao veoma korisni. U poslednjih godinu i po dana Subotičani svakog trenutka mogu jednostavno, na sajtu Grada, da provere ko je i za šta podneo zahtev, te da isprate čitav tok onoga što će se dešavati u njihovom komšiluku, a ima uticaj na životnu sredinu, kako bi se na vreme uključili u proces odlučivanja.  

Iako investitori  prilikom podnošenja zahteva  iz oblasti zaštite životne sredine striktno poštuju zakon i o tome obaveštavaju javnost putem pisanih medija, u praksi se pokazalo da građani često ne znaju šta se gradi u njihovoj neposrednoj blizini, i često saznaju kada je za bilo kakvu intervenciju već kasno.

Nekoliko klikova mišem odvešće vas na mapu Subotice na kojoj se redovno ažuriraju podaci iz oblasti životne sredine. Prvo posetite zvaničan sajt grada, zatim kliknete na odeljak Životna sredina, potom Zaštita životne sredine gde ćete pronaći Javnu knjigu u vidu mape. Zatim pronađete svoju ulicu i ukoliko u blizini vidite kućicu – kliknete na nju i videće ko je i za šta podneo projekat.

Plan Gradske uprave je da se ova platforma i dalje razvija- projektni zadatak za mobilnu aplikaciju je već napravljen, pa će čak i građani koji ne koriste internet moći jednostavno da pristupe onome što ih interesuje, i da dobijaju obaveštenja na mobilni telefon.

Izvor: http://www.tvsubotica.com/index.php?c=vest&vestid=1506&slider=off&lg=sr


Povratak...