f Dodeljeni grantovi organizacijama civilnog društva u okviru CSOnnect programa - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dodeljeni grantovi organizacijama civilnog društva u okviru CSOnnect programa

26.10.2016

U Beogradu je 26. oktobra 2016. godine u prostorijama EU info centra dodeljeno jedanaest (11) institucionalnih grantova organizacijama civilnog društva u okviru «Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine (CSOnnect)», koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu – REC kancelarija u Srbiji, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunaodnu saradnju i razvoj.

Na svečanoj dodeli ugovora organizacijama koje su dobile institucionalne grantove okupljene zvaničnike Vlade Republike Srbije, Švedske agencije za međunaordni razvoj (Sida) kao i prisutne zvanice pozdravila je gospođa Gordana Kožuharova, direktorka za Jugoistočnu Evropu Regionalnog centra za životnu sredinu i zahvalila se na velikom ineresovanju za ovaj skup. Gospođa Kožuharova istakla je da je «CSOnnect program» primarno usmeren na osnaživanje kapaciteta organizacija civilnog društva kako bi imale aktivnu ulogu u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj Uniji. Dodatno, gospođa Kožuharova upoznala je prisutne sa činjenicom da je odnedavno REC kancelarija u Srbiji, punopravni član Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, radne grupe za životnu sredinu i da će rad ovog tela podržavati.

Gospođa Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije čestitala je svim dobitnicima institucionalnih grantova i istakla značaj civilnog društva u pregovorima sa Evropskom Unijom pri otvaranju Poglavlja 27. Gospodin Ula Anderson (Ola Andresson) direktor sektora za razvoj Ambasade Švedske izrazio je posebno zadovoljstvo što će «CSOnnect program» pružiti podršku ne samo direktnim dobitnicima grantova već svim organizacijama civilnog društva koji se bave zaštitom životne sredine, ali i što će dati svoj značajni doprinos razvoju civilnog društva. Gospođa Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, čestitala je dobitnicima grantova i istakla da unapređenje životne sredine vidi kao zajednički posao koji vodi ka napretku u pregovorima po otvaranju Poglavlja 27. Među visokim zvanicama događaju je prisustvovao i gospodin Vanja Udovičić, Ministar omladine i sporta Republike Srbije

Nakon pozdravnih poruka zvaničnika, svečano su uručeni ugovori organizacijama dobitnicama grantova i to: Mladim istraživačima Srbije iz Beograda, Centru za ekologiju i održivi razvoj – CEKOR iz Subotice, Asocijaciji za razvoj ibarske doline – IDA iz Kraljeva, Organizaciji za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA iz Beograda, Pokretu gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, Timočkom klubu iz Knjaževca, Timočkom omladinskom centru iz Zaječara, Forumu civilne akcije iz Požege, Inženjerima zaštite životne sredine iz Novog Sada, Centru za evropske politike CEP iz Beograda i Društvu mladih istraživača Bor iz Bora.

U okviru trogodišnjeg «Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine» Regionalni centar za životnu sredinu započeo je novi, inovativni pristup u podršci organizacijama civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine sa ciljem podrške institucionalnom jačanju onih organizacija civilnog društva koje imaju potencijal da preuzmu vodeću ulogu u ključnim izazovima vezanim za životnu sredinu u budućim pregovorima Srbije sa EU u okviru Pregovaračke grupe 27.

Izvor: http://serbia.rec.org/news/30/23/Dodeljeni-grantovi-organizacijama-civilnog-drustva-u-okviru-CSOnnect-programa.html

Povratak...