f Tipske kante za svako domaćinstvo - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Tipske kante za svako domaćinstvo

27.10.2016

Podelom još šest hiljada posuda sva domaćinstva u gradskim mesnim zajednicama imaće kante za smeće, a za narednu godinu ostaju prigradska naselja. U toku je tradicionalna jesenja akcija čišćenja i uređenja grada, a do sredine decembra biće završena druga faza izgradnje Prihvatilišta za pse i mačke u Ganjo šoru.

Podelom još šest hiljada posuda sva domaćinstva u gradskim mesnim zajednicama imaće kante za smeće, a za narednu godinu ostaju prigradska naselja. U toku je tradicionalna jesenja akcija čišćenja i uređenja grada, a do sredine decembra biće završena druga faza izgradnje Prihvatilišta za pse i mačke u Ganjo šoru.

Prihvatilište za pse i mačke

U jesenjem periodu, od 15. septembra, u toku je izgradnja druge faze Prihvatilišta za pse i mačke u Ganjo šoru, gde su prethodno u prvoj fazi izgradnjom još 50 boksova u „nečistom delu“ znatno prošireni kapaciteti za prihvat životinja i stvoreni primereni uslovi za njihov smeštaj. Nakon toga, u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, azil je upisan u Registar prihvatilišta pri Veterinarskoj upravi Republike Srbije i izdata mu je dozvola za rad.

„Uveliko teče druga faza izgradnje prihvatilišta, i kao što smo najavili u ovoj fazi će biti izgrađen takozvani „mačkarnik“, odnosno boksovi za mačke“, zatim deo za izolaciju bolesnih pasa i mačaka, objekti za njihovo kupanje, deo za pripremu hrane, a takođe će se urediti i prostor za trening pasa, odnosno njihovo istrčavanje. To spada u aktivnosti na socijalizaciji pasa radi njihove pripreme za udomljavanje, što nam je prevashodni cilj da psi budu spremni, da budu zdravi, vakcinisani, čipovani i obučeni, kako bi prihvatili nove vlasnike. To je veoma značajno za funkcionisanje azila da što veći broj životinja bude udomljen kako bi raspoložive kapacitete iskoristili na najbolji mogući način, osim toga da se sterilizacijom smanji populacija pasa na ulicama, jer inače nam za njihov smeštaj ne bi bilo dovoljno ni deset puta više prostora“, kaže Slobodan Milošev.

Vrednost radova u drugoj fazi izgradnje azila u Ganjo šoru je 10 miliona dinara, i obezbeđuje se iz budžeta grada, a izvođač je kao i u prethodnoj fazi „Filipović izgradnja“, sa čijim radom su u Javnom komunalnom preduzeću bili veoma zadovoljni. Rok za završetak je 15. decembar.

Plan jesenje akcije čišćenja i uređenja grada

Sa prvim danima oktobra počela je i redovna jesenja akcija čišćenja i uređenja grada, po programu Direkcije za izgradnju grada. Ona se za sada sprovodi u vangradskim mesnim zajednicama i do sada je iz Čantavira, Bačkog Dušanova, Višnjevca, Đurđina, Novog i Starog Žednika, Kelebije i Šupljaka odneto preko stotinu kontejnera otpada koji ne spada u kućno smeće.

„Imamo primedbe građana da bi akciju trebalo organizovati češće u toku godine, ne samo na proleće i jesen, ali radimo onoliko koliko nam budžet dozvoljava, iako bi i sami voleli da takvu aktivnost u budućnosti pojačamo“, kaže direktor „Čistoće i zelenila“.

U sklopu jesenje akcije čišćenja i uređenja grada, u toku naredne nedelje programom su obuhvaćena naselja Bački vinogradi, Hajdukovo, Ljutovo i Mišićevo. U ponedeljak i utorak, 24. i 25. oktobra, kontejneri će u Bačkim vinogradima biti smešteni kod prodavnice „Trgoprometa“, (kod crkve), u Kaić sokaku, kod železničke stanice, kod Buki mosta, ispred i iza nadvožnjaka.

U sredu i četvrtak priliku da se oslobode raznog čvrstog otpada koji ne spada u kućno smeće imaće stanovnici Hajdukova. Za to će im poslužiti kontejneri koji će se nalaziti u Sarajevskoj ulici, na uglu sa prvomajskom i uglu sa Cankarevom, zatim na uglu ulica Omladinske i Borisa Kidriča, u Stipić šoru preko pruge, na uglu ulica Železničke i Omladinske – preko pruge, i u Nosi, kod prodavnice i kod mosta.

U petak, na jedan dan, akcija se seli u Ljutovo i Mišićevo. U Ljutovu kontejneri će biti kod odbojkaškog igrališta, kod autobuskog stajališta i kod autobuske stanice na Ljutovačkom putu. U Mišićevu lokacije će biti sredina Sarajevske ulice, kod Doma mesne zajednice i na sredini Karlovačke ulice.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/tipske-kante-za-svako-domacinstvo-id27292.html

Povratak...