f Okrugli sto „Male školske akcije u funkciji razvoja ekološke svesti dece i mladih“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Okrugli sto „Male školske akcije u funkciji razvoja ekološke svesti dece i mladih“

20.10.2016

U okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, danas je tokom održavanja manifestacije „Novosadska jesen“ održan Okrugli sto pod nazivom „Male školske akcije u funkciji razvoja ekološke svesti dece i mladih“, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Pokreta gorana Vojvodine. Okrugli sto je održan u okviru promocije Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ za školsku 2016/2017. godinu.

Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ realizuje se osam godina, a u cilju razvoja i unapređenja rada u oblasti životne sredine u vaspitno-obrazovnim ustanovamaa.

Tokom prethodnih sedam godina, u Program je bilo uključeno 373 vaspitno-obrazovne ustanove u Vojvodini. One su razvijanju aktivnih metoda učenja i nastave doprinele brojnim aktivnostima: edukativnim i kreativnim radionicama, akcijama čišćenja i ozelenjavanja dvorišta u školama i vrtićima, razvrstavanjem otpada, organizovanjem ekoloških sekcija i časopisa. Najboljim vaspitno-obrazovnim ustanovama obezbeđene su nagrade u vidu izleta za učenike, te seminarima za pedagoške radnike, koje su organizovali Pokret gorana Vojvodine u Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima.

Današnji skup je pozdravnim govorom u kojem je naglašen značaj ovakvih susreta kao dobrih prilika da se razmene ideje, saznanja i informacije o dostignućima, otvorio pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Dragan Đurica, a obratili se i pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje Jelena Kriš Piger, kao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Vladimir Prebiračević.

Nakon uvodnog izlaganja, Program "Za zelenije i čistije škole u Vojvodini" za školsku 2016/2017. godini, predstavila je Tamara Orlović, iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), organizaciju koja učestvuje već dugi niz godina u ključnim globalnim, regionalnim i lokalnim procesima i doprinosi rešenjima u oblasti zaštite životne sredine, kroz prenošenje iskustava i edukaciju, predstavila je Kornelija Radovanović, Senior ekspert za održivi razvoj i obrazovanje, kroz prezentovanje ekološke publikacije Zeleni paket.

Okruglom stolu, koji se vrednuje i kao oblik stalnog stručnog usavršavanja, prisustvovali su predstavnici predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola (uključujući i muzičke, baletske, umetničke, škole za decu sa smetnjama u razvoju) sa teritorije AP Vojvodine, učesnice Programa. Obrađivane su aktuelne teme, a između ostalog, predstavljeni su projekti „Upoznajte ptice u vašem školskom dvorištu“ Pokreta gorana i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, „Zelene slike u vašem vrtiću/školi" Pokreta gorana Novog Sada.

Međunarodni program Roots and shoots prezentovala je Jelena Mlađenović iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednnice.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs

Povratak...