f Protest građana protiv progona ekoloških aktivista - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Protest građana protiv progona ekoloških aktivista

19.10.2016

Danas je na platou ispred Osnovnog Suda u Subotici, od 10-11 časova, održan protestni skup aktivista - pobornika ekologije, u organizaciji CEKORA, na kojem se skupilo dvadesetak ljudi i nekoliko ekoloških organizacija.

Povod za ovo protestno okupljanje su mnogobrojni primeri kršenja prava građana- ekoloških aktivista, uzbunjivača, koji ukazuju na kršenje propisa, kršenje ljudskih prava, a zalažu se za javno zdravlje, bezbednost, zdraviju i čistiju životnu životnu sredinu.

Protestno dešavanje je na dan novog suđenja Đuri Vavrošu u Osnovnom Sudu u Subotici, predsedniku Ekološkog udruženja Hrast iz Krivaje iz razloga što je Đura Vavroš iznosio javne osude zbog toga što su sadnice uzorane.

Đura Vavroš je svojedobno zajedno sa građanima mesne zajednice zasadio oko 2000 sadnica kako bi podigao vetrozaštitni pojas koji je naknadno bio uzoran. On tada biva tužen jer je iznosio javne osude zbog toga što su sadnice uzorane, a kompanija tvrdi da je to zemljište pod njihovom upravom, te da Đura Vavroš svojim navodima ruši njihov ugled.

Protestujemo, Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR),  jer:
- jer je postalo uobičajeno da svi koji se žale na zagađenje, ili ukazuju na propuste komentarima, postovima, bivaju tuženi od druge strane za povredu ugleda firme (primer slučajeva Dragan Pečurica, Đura Vavroš, mesto: Bačka Topola)
-  građani nemaju materijalnih mogućnosti i pravničkih znanja da ulaze u skupe i neizvesne sudske tužbe protiv zagađivača i/ili države, a široko pravo za pristup pravosuđu im garantuje konvencija iz Aarhusa
-  jer nam je nedopustivo da ekološki aktivisti bivaju teško pretučeni na javnoj raspravi i da nakon 3 godine bavljenja raznih sudova ovim slučajem prekršajne prijave zastare a krivične prijave budu odbačene, i nikomništa (primer Prijepolje, slučaj hidrocentrala na Limu)
- jer se u Srbiji nikako ne shvata da javnost i zainteresovana javnost imaju itekako interesa da budu stranke u sudskim postupcima koje se tiču životne sredine
- želimo da ukažemo i to da je po konvenciji iz Aarhusa koju je Srbija ratifikovala, članu 3. stav 8, zabranjeno kažnjavanje, gonjenje ili uznemiravanje na bilo koji način zbog svojih aktivnosti osoba koje ukazuju na ekološke probleme.

Izvor: http://www.subotica.info/2016/10/19/protest-gradana-protiv-progona-ekoloskih-aktivista

Povratak...