f Segment na visokom nivou Konferencije UN o promeni klime - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Segment na visokom nivou Konferencije UN o promeni klime

16.11.2016

Segment na visokom nivou Konferencije o promeni klime pod okriljem Okvirne konvencije UN o promeni klime otvoren je u utorak, 15. novembra svečanom ceremonijom koju je otvorio Kralj Maroka Muhamed 6. Kralj Maroka i naglasio je značaj podizanja znanja i svesti o problemu klimatskih promena, ali i obrazovanja kao ključnog za efikasnu borbu protiv ovog problema.
U uvodnom delu, učesnicima su se, obratili i Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, Patricia Espinoza, izvršni sekretar Okvirne konvencije UN o promeni klime i Fransoa Oland, predsednik Republike Francuske. Govornici su podvukli da klimatske promene predstavljaju globalnu pretnju miru i stabilnosti, kao i da direktno već ugrožavaju živote velikog broja stanovnika na zemlji.
Pružili su dodatnu podršku pregovorima u Marakesu kako bi isti doveli do postizanja dogovora do kraja ove Konferencije, ali i u narednih par godina o detaljima neophodnim za punu i efikasnu implementaciju Sporazuma iz Pariza. Pozvali su države da povećaju svoje ambicije za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i da zajednicki unaprede tehnološka i inovativna rešenja od znacaja za smanjenje emisija, ali i prilagodjavanja na izmenjene klimatske uslove. Posebno je naglašena i uloga industrije, privatnog sektora, kao i lokalnih samouprava u borni protiv klimatskih promena, kao neophodne da bi se postigli ambiciozni globalni ciljevi.
Delegaciju Republike Srbije na Konferenciji predvodi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović. Pored učešća u pregovaračkom procesu pod Konvencijom, na marginama Konferencije državni sekretar Božović održala je i bilateralni sastanak sa Ministrom nadležnim za životnu sredinu Belorusije. Na bilateralnom sastanku inicijalno su pokrenuta pitanja moguće saradnje dva ministarstva u oblasti klimatskih promena i životne sredine i budućih aktivnosti na jačanju ove saradnje.
Takođe, 18. novembra, Ministarstvo će organizovati prateći događaj pod nazivom “Sprovođenje nacionalno određenih doprinosa smanjenju emisija GHG u Srbiji – uloga organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava”. Ovaj događaj otvoriće državni sekretar Stana Božović a tokom događaja, biće predstavljene mere i aktivnosti koje Republika Srbija preduzima u borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/

Povratak...