f Sastanak radi unapređenja koordinacije poslova inspekcijskog nadzora poverenih jedinici lokalne samouprave - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sastanak radi unapređenja koordinacije poslova inspekcijskog nadzora poverenih jedinici lokalne samouprave

09.12.2016

Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine u saradnji sa Stalnom konferencijom opština i gradova, je u okviru svojih aktivnosti održao treći u nizu sastanaka sa jedinicama lokalne samouprave u Gradu Kruševcu za Rasinski, Toplički i Raški upravni okrug okrug.
Cilj ovih sastanaka je upoznavanje Jedinica lokalne samouprave o koordinaciji poverenih poslova, uspostavljanje sistema, efikasniju komunikaciju, kroz bolju saradnju, obaveštavanje, razmenu podataka, pružanje pomoći i ujednačavanje postupanja inspektora prema nadziranim subjektima.  Učesnike ovog sastanka je pozdravila zamenik gradonačelnika Vesna Lazarević, a u ime gradske uprave prisustvovala je i zamenik načelnika Dragica Bojković.
Sastanak je otvorio pomoćnik ministra Željko Pantelić i predstavio novoformirano Odeljenje za poverene poslove u Sektoru inspekcije za zaštitu životne sredine. Istakao je da je cilj navedenog Odeljenja da pruži pomoć inspektorima jedinica lokalne samouprav u sprovođenju poverenih poslova, podizanju nivoa i ujednačavanju rada inspekcije za zaštitu životne sredine kao i primeni Zakona o inspekcijskom nadzoru.  Istakao je da je u 2017.godini planirano da se održe dvodnevni seminari na kojima bi se obavile obuke inspektora jedinica lokalne samouprave u primenini zakona iz oblasti zaštite životne sredine u delu poverenih poslova.
Na ovom sastanku se analizirao način saradnje, problemi u vršenju poverenih poslova inspekcijskog nadzora od strane inspektora jedinice lokalne samouprave, izrada godišnjih planova inspekcijskog nadzora i njihovo dostavljanje na mišljenje nadležnom ministarstvu kao i primena Zakona o inspekcijskom nadzoru.
Održana je i prezentacija o primeni propisa iz oblasti zaštite od nejonizujućih zračenja, a svim prisutnim inspektorima jedinica lokalne samouprave je dat Opšti vodič o primeni propisa iz oblasti zaštite od nejonizujućeg zračenja.
Na sastanku je istaknuto da će se kroz koordinaciju poverenih poslova ostvarivati uvid u rad inspekcije jedinica lokalne samouprave, ukazujući na neizvršavanje poverenih poslova, propuste i nedostatke u radu, pružajući potrebna objašnjenja, savete, informacije i prenosiće se iskustva.
Iskazana je velika zainteresovanost inspektora jedinica lokalne samouprave za obukama o primeni propisa iz oblasti zaštite životne sredine

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/

Povratak...