f Dovoljno Palićana želi kanalizaciju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dovoljno Palićana želi kanalizaciju

01.02.2017

Izgradnja kanalizacione mreže i priključivanje domaćinstava na Paliću jedan od uslova za ostvarenje projekta koji finansira nemačka razvojna banka

Ukupno 670 građana Palića prijavilo se u roku do kraja januara da želi da uvede kanalizaciju u svoje domaćinstvo. Prijavljivanje građana jedan je od neophodnih koraka u primeni programa zaštite biodiverziteta Palića i Ludaša za koji je Subotica od nemačke razvojne banke  KfW dobila bespovratnih 6,5 miliona evra.

Nemačka država, međutim, ne želi da finansira zaštitu prirode na jezerima Pali i Ludaš ukoliko i grad ne preduzme aktivnosti da prestane sa daljim zagađenjem jezerske vode. Zbog toga je Subotica preuzela izgradnju, odnosno dovršetak kanalizacione mreže na Paliću, a stručnjaci iz KfW-a procenili da u priobalnom delu bar 700 domaćinstava treba da septičke jame, koje se postepeno „spiraju“ u jezera, zamene gradskom kanalizacijom.

Programom je predviđeno da do kraja januara domaćinstva koja su u području koje gravitira ka jezeru izraze spremnost da se priključe na kanalizacionu mrežu, a JKP „Vodovod i kanalizacija“ je da bi ih motivisalo onima koji potpišu prijavu garantuje fiksnu cenu od 27.000 dinara za prikuljčak, uz razne popuste za avansno plaćanje.

„Ono što je važno je da smo postigli da se prijavi potreban broj domaćinstava, jer očekujemo da će narednih dana pristići još prijava, nekima su kasnije upućeni formulari, bilo je nekih zastoja u isporuci, i tolerisaćemo još nekoliko dana“, objašnjava za „Politiku“ Ervin Molnar, rukovodilac ovog projekta u gradskom Sekretarijatu za investicije i razvoj.

Molnar kaže da je sa KfW-om dogovorena ova forma izjave Palićana, te sada preostaje potpisivanje sporazuma i saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Realizacija projekta predviđa izbor konsultanta na tenderu, a čitav posao odvija se pod nadzorom Agencija za implementaciju.

„Projektna dokumentacija za izgradnju kanalizacije na Paliću privodi se kraju, takođe i postupak dobijanja građevinske dozvole, i to zajedno rade grad i JKP „Vodovod i kanalizacija“ i očekujemo da će sve biti urađeno na vreme“, kaže Molnar.

 

Izvor: www.subotica.info/2017/02/01/dovoljno-palitshana-zheli-kanalizaciju

Povratak...