f Akcija izbora zagađivača i zaštitnika životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Akcija izbora zagađivača i zaštitnika životne sredine

13.03.2017

Uključite se u akciju

„TRAŽIMO ZAGAĐIVAČA GODINE  I  ZAŠTITNIKE ŽIVOTNE SREDINE“

za 2016. godinu

 

Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine, osmu godinu zaredom, zajednički organizuju akciju „TRAŽIMO ZAGAĐIVAČA GODINE I ZAŠTITNIKE ŽIVOTNE SREDINE“. Akcija se odvija tokom cele godine, a završna manifestacija održava se svake godine u aprilu ili maju.

Cilj akcije je nagrađivanje napora na očuvanju i unapređenju životne sredine i, s druge strane, ukazivanje na subjekte i pojave koji vode njenoj degradaciji i znatnom oštećivanju.  Žiri Pokreta gorana Vojvodine i Drugog programa Radio Beograda primenjuje vrednosna merila, procenjujući konkretan učinak kandidata u neposrednoj praksi, odnosno ubedljivost i značaj njihovog delovanja na razvijanje ekološke svesti putem masovnih medija, interneta, predavanja, kampanja ili ekološko-umetničkih projekata.

Reč je o najvećoj i najstarijoj ekološkoj akciji u Srbiji, koja traje već  34 godine. Pokrenuli su je i organizovali 1983. godine Ekološki magazin „Čekajući vetar“ Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije, a od 2010. godine akciji se pridružio i Pokret gorana Vojvodine. Sadašnji organizatori su ovom akcijom značajno doprineli podizanju svesti o potrebi zaštite, očuvanja i unapređenja prirodnog okruženja u celoj državi. Posebno je dodela „CRNOG LISTA“ uticala na ponašanje dotadašnjih zagađivača, od kojih su neki posebnim angažovanjem, u relativno kratkom razdoblju, za dve-tri godine,  postali dobitnici „Zelenog lista“.

U akciji mogu učestvovati svi zainteresovani građani – pojedinci, udruženja, organizacije, institucije i drugi, tako što će popuniti PRIJAVNE  FORMULARE, koji su dostupni na sajtovima Pokreta gorana Vojvodine (www.pgv.org.rs). Popunjeni aplikacioni fomulari se primaju na e-mail adresu office@pgv.org.rs  zaključno sa 15.  aprilom  2017. godine.

 

Završna svečanost, na kojoj će biti uručeno 10 povelja „Zeleni list“ zaštitnicima životne sredine i jedna povelja „Crni list“ zagađivaču godine (za godinu 2016) održaće se u aprilu 2017.  u Sremskim Karlovcima.

 

Za akciju „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“

Radoman Kanjevac, glavni i odovorni urednik Radio Beograda 2

Aleksa Jeftić, predsednik  Pokreta gorana  Vojvodine

Povratak...