f Zajednička sednica odbora za zaštitu životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zajednička sednica odbora za zaštitu životne sredine

23.03.2017

U Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine 23. marta 2017. godine je održana zajednička sednica Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodine i Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije.


Zajednička sednica u Novom Sadu, rezultat je nedavno dogovorene saradnje o delovanju pomenutih resornih odbora dve skupštine u oblasti zaštite životne sredine i predstavlja početak njihove konkretne saradnje koja će putem različitih aktivnosti biti nastavljena i u narednom periodu, rečeno je na sednici.


Predstavnjene su aktivnosti oba odbora u vezi sa otvaranjem Poglavlja 27 u pregovorima za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji.


Naglašeno je da će odbori kako pojedinačnim tako i zajedničkim delovanjem, nastojati da daju svoj doprinos u cilju informisanja poslanika i javnosti o značaju i sadržaju pregovaračkog Poglavlja 27, obimu pravnih tekovina EU vezanih za životnu sredinu i klimatske promene, zatim o strukturi i toku pregovora, kompleksnosti reformi koje su neophodne za usaglašavanje sa politikama EU koje se odnose na životnu sredinu i klimatske promene.


Dr Branislav Blažić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine u Narodnoj skupštini, izrazio je zadovoljstvo zbog današnje zajedničke sednice. On se zahvalio kolegama iz pokrajinske Skupštine i istakao potrebu da se saslušaju mišljenja predstavnika oba odbora, kako bi se zajednički definisali budući predlozi i koraci u cilju unapređenja oblasti životne sredine i obezbeđivanja što bolje pozicije u pregovorima sa EU.
Branislava Jeftić, predsednica Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodine, takođe je izrazila zadovoljstvo današnjom zajedničkom sednicom ističući da je to dobar primer saradnje. Ona je istakla da su članice i članovi dva srodna odbora na istom zadatku i da imaju iste ciljeve, a to su: čistiji vazduh, čistija voda i čistije zemljište, navodeći da u ostvarivanju tih ciljeva ne sme biti ni političkih niti bilo kakvih drugih razlika.

 
Pored članica i članova dva odbora, sednici su prisustvovali i Željko Pantelić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine sa saradnicima, Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nataša Đereg, predstavnica Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 27 – Životna sredina, zatim, stručnjaci i predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici asocijacija koje se bave upravljanjem i reciklažom otpada. Oni su takođe izneli svoja iskustva u vezi sa temom zajedničke sednice. 

 
Kako je rečeno na sednici, očekuje se da Narodna skupština Republike Srbije krajem ove godine utvrdi pregovaračku poziciju naše zemlje za otvaranje Poglavlja 27, posvećenog zaštiti životne sredine.

 
Pre i posle otvaranja tog pregovaračkog poglavlja, Republiku Srbiju očekuje ne samo donošenje više stotina različitih propisa, već i obezbeđivanje značajnog obima finansijskih sredstava.

 
Srbija je za sada najviše postigla na polju usklađivanja domaćih propisa sa evropskim. Imajući u vidu celokupno stanje u ovoj oblasti, kompleksnost i složenost zadataka koji nas očekuju, neophodno je maksimalno angažovanje svih relevantnih činilaca, od Republike i Pokrajine, preko lokalnih samouprava, nevladninih organizacija i drugih zainteresovanih strana.

 

Polazeći od toga, odbori su na današnjoj sednici jednoglasno doneli zaključak da podržavaju sve aktivnosti državnih organa, pre svih Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 27 – Životna sredina.

 

Izvor: http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Vesti.aspx?id=5619&s=vesti

Povratak...