f Projekat o bezbednom upravljanju hemikalijama u Srbiji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Projekat o bezbednom upravljanju hemikalijama u Srbiji

31.03.2017

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) realizovalo projekat „Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Republici Srbiji“ u periodu od maja 2015. do decembra 2016. godine. Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su iz fonda Quick Start Programme (QSP) koji je osnovan u okviru Strateškog pristupa međunarodnom upravljanju hemikalijama (SAICM).

 

Ovaj projekat, kao dobar primer uspešno realizovanog projekta i ostvarene saradnje sa civilnim sektorom, zapažen je od strane SAICM Sekretarijata. Poseban učinak postignut je u oblasti podizanja svesti potrošača. Učesnici projekta su imali prilike da svoja iskustva podele sa predstavnicima SAICM Sekretarijata. Priča objavljena na sajtu SAICM Sekretarijata i na sajtu UNEP – UN Environment for Europe newsletter sadrži  izjave učesnika projekta.

 

SAICM Informs Consumers’ choice in Serbia – SAICM stories (http://www.saicm.org/Resources/SAICMStories/SAICMInformsConsumerschoiceinSerbia/tabid/5807/language/en-US/Default.aspx)

 

Fight to know! – UN Environment for Europe newsletter (http://unepineurope.org/index.php?option=com_content&view=article&id=670:fight-to-know&catid=136:un-environment-on-the-ground)

 

Uzimajući u obzir kompleksnost sistema upravljanja hemikalijama, pored neophodnih institucionalnih i administrativnih kapaciteta u okviru nadležnih organa, za adekvatno sprovođenje nacionalnih propisa i unapređivanje sistema bilo je neophodno uključivanje drugih zainteresovanih strana i uspostavljanje partnerskog odnosa sa relevantnim učesnicima koji su mogli da doprinesu unapređenju primene propisa i bezbednom upravljanju hemikalijama.

 

U sprovođenju i realizaciji projektnih aktivnosti značajnu ulogu imale su i organizacije civilnog društva, nacionalna nevladina organizacija „ALHem“ – Alternativa za bezbednije hemikalije, međunarodna organizacija „WECF“ – Women in Europe for a Common Future, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, kao i udruženja potrošača iz tri regiona u Republici Srbiji (CEPS iz Beograda, APOS iz Novog Sada i FORUM iz Niša).

 

Uspešnom realizacijom svih projektnih aktivnosti postignut je cilj SAICM projekta:

 

-       ojačani su kapaciteti i uspostavljena saradnja između organa nadležnih za upravljanje hemikalijama, zdravlje i zaštitu potrošača, kao i organizacija civilnog društva (poput udruženja potrošača, medija i dr.) i drugih zainteresovanih strana;

-       postignuto je zajedničko delovanje u oblasti upravljanja hemikalijama i

-       informisana je javnost o opasnosti koje hemikalije mogu predstavljati po zdravlje ljudi i životnu sredinu.http://www.eko.minpolj.gov.rs/wp-content/uploads/2017/04/sastanak-30.03..jpg

 

Podizanju svesti o opasnosti hemikalija i njihovom potencijalnom prisustvu u različitim proizvodima za opštu upotrebu doprinele su informacije koje su pružene u direktnom kontaktu sa potrošačima tokom sporvođenja kampanje „IZBORI SE DA ZNAŠ!“, brojni informativni materijali (poput brošura, informacija koje su objavljene u novinskim člancima), ali i uspostavljanje nove internet prezentacije „IPOhem“ (www.ipohem.gov.rs), posebno prilagođene informisanju potrošača.

 

Budite informisani – „IPOhem“ (www.ipohem.gov.rs)!

 

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/uspesna-realizacija-projekta-jacanje-kapaciteta-i-strateskog-partnerstva-za-bezbedno-upravljanje-hemikalijama-u-republici-srbiji/

Povratak...