f „Bezbednost i rod u vanrednim situacijama“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

„Bezbednost i rod u vanrednim situacijama“

22.03.2017

Predstvnici Regionalnog Arhus centra Subotica i Udruženja TERRA’S, Snježana Mitrović i Mina Milovanović prisustvovale su 22. marta 2017. godine na konferenciji u Beogradu, u Palati Srbije, na temu: „Bezbednost i rod u vanrednim situacijama“.

Rodni aspekt je veoma važan kada govorimo o bezbednosti i smanjenju rizika od elementarnih nepogoda, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, i istakla da je od neprocenjivog značaja u takvim situacijama blagovremeno, adekvatno i tačno izveštavanje. Ukazala je i na to koliko je važan rodni aspekt kada govorimo o bezbednosti i koliko može uticati na smanjenje rizika od elementarnih nepogoda i istakla da je, u saradnji sa Misiom OEBS-a u Srbiji, objavljen i priručnik „Mediji, rod i izveštavanje u vanrednim situacijama“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, rekla je da je ta institucija dala i jednu od preporuka da se "dekonstruišu rodni stereotipi" o tome da su žene uvek samo žrtve, jer su one, kaže, i te kako bile i učesnice u saniranju posledica elementarnih nepogoda.

Šef Misije OEBS, Andrea Oricio, istakao je da ima dobru saradnju sa vlastima Srbije i da se kroz skup želi pokazati da ako se posveti veća pažnja pitanju roda i učešću žena, bezbednost raste.

„Moramo podizati svest ne samo u Srbiji, jer je i u svetu dokazano da kada se rodna dimenzija uzme u obzir, bezbednost i reakcije su racionalnije, jer su žene racionalnije u vanrednim situacijama“, rekao je Oricio.

Načelnik Sektora MUP za vanredne situacije, Predrag Marić, istakao je da je skup jedna od važnih aktivnosti u pisanju savremenijeg zakonodavnog okvira koji se tiču vanrednih situacija, ali i rada na terenu.

„Želim da istaknem sve veće učešće žena u civlnoj zaštiti u Srbiji u protekle tri i po godine koliko traju pokušaji da se ona obnovi”, rekao je Marić.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine, Stana Božović, istakla je da su u sve sektorske politike uključene politike roda, a poplave 2014. godine pokazale su gde se mora raditi na tom planu. U ekstremnim situacijama pokazalo se da uglavnom stradaju žene, pogotovo one starije i sa invaliditetom, a razdvajaju se i porodice.

 

Zaključci konferencije  “Bezbednost i rod u vanrednim situacijama”

 

Izvor:

-          http://ravnopravnost.gov.rs/b%D0%B5zb%D0%B5dn%D0%BEst-i-r%D0%BEd-u-v%D0%B0nr%D0%B5dnim-situ%D0%B0ci%D1%98ama/

http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=341719&title=Poverenica%3A+Rodni+aspekt+va%C5%BEan+za+bezbednost

Povratak...