f Informacija sa VI ministarske konferencije o životnoj sredini - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Informacija sa VI ministarske konferencije o životnoj sredini

26.06.2017

Informacija sa Šeste ministarske konferencije o životnoj sredini i zdravlju

26.6.2017.

Prošle nedelje, od 13. do 15. juna 2017. godine, u Ostravi u Češkoj, održana je 6. Ministarska konferencija o životnoj sredini i zdravlju, kojoj je, pored delegacije Republike Srbije, prisustvovalo preko 500 delegata i 49 posmatrača iz 53 zemlje članice Regiona Svetske zdravstvene organizacije.

Tokom Ministarskih konsultacija održanih povodom Skupštine UN za životnu sredinu za 2017. godine, koje je organizovao UNEP i Ministarstvo za životnu sredinu Češke, održano je 9 plenarnih sesija i 16 pratećih događaja na temu svih prioritetnih oblasti definisanih u Hajfi. Prateći događaji učinili su da Konferencija postane dinamično središte različitih grupa zemalja članica, i da dođe do okupljanja i komunikacije između predstavnika civilnog društva (uključujući omladinu i naučnu javnost).

Biljana Filipović, predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine,  šef odseka za međunarodnu saradnju i nacionalni koordinator u procesu životne sredine i zdravlja, učestvovala je na panelu posvećenom promociji održive mobilnosti u službi životne sredine i zdravlja, gde je predstavila napredak Republike Srbije u sprovođenju Pan-Evropskog procesa transporta, životne sredine i zdravlja. Prikazala je i prezentaciju održane međunarodne Konferencije THE PEP partnerstva u biciklizmu (Beograd 1-2. mart), u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Beograda.

Tokom konferencije je predstavljen i projekat:’’Procena kvaliteta ispravnosti vode za piće i sanitacije u seoskim školama Šumadije i Pomoravlja’’, koje je MPZŽS realizovalo 2016. godine uz pomoć Italijanske donacije.

Na konferenciji je potpisana Deklaracija, kojom su zemlje članice potvrdile dobrovoljnu posvećenost nameri da Evropu učine boljim mestom u kome će građanima biti omogućeno da žive zdravije, u čistijem okruženju i gde će moći da streme održivim ciljevima. Evropski proces životne sredine i zdravlja opstaje više od 30 godina zbog svoje sposobnosti prilagođavanja i samoobnavljanja u često veoma promenljivim okolnostima. U tom smislu, Deklaracija iz Ostrave bi trebalo da otvori vrata novoj fazi saradnje između sektora, kako bi unapredila okvir politike životne sredine i zdravlja u Evropi.

Postignut je dogovor oko jednostavnijih i efikasnijih institucionalnih aranžmana i veće saradnje sa UNECE i UNEP. To je veoma važan korak koji treba da olakša koordiniran i koherentan napredak u smeru dostizanja Ciljeva održivog razvoja.

Postignut dogovor oko 7 prioritetnih oblasti delovanja i u izradi nacionalnih portfolija za delovanje u narednoj godini kako bi se načinio vidan pomak.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dok su ostali članovi delegacije bili: dr Nataša Đurašinović i dr LJiljana Jovanović, predstavnici Ministarstva zdravlja, dr Dragana Jovanović i dr Branislava Matić-Savićević, predstavnici Zavoda za javno zdravlje „Dr. Milan Jovanović Batut“.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/informacija-sa-seste-ministarske-konferencije-o-zivotnoj-sredini-i-zdravlju/#more-21837

Povratak...