f Bačko Podunavlje novi UNESKO rezervat biosfere - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Bačko Podunavlje novi UNESKO rezervat biosfere

26.06.2017

Bačko Podunavlje novi UNESKO rezervat biosfere u Srbiji – Deo „Evropskog Amazona“

26.6.2017.

Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa „Čovek i biosfera“, 14 juna na svom ovogodišnjem zasedanju u Parizu,  doneo je odluku da rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere.

Rezervat biosfere “BačkoPodunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”,koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava.

 Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke  raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa  kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

„Veliko je zadovoljstvo i čast što je UNESKO prepoznao izuzetne vrednosti i potencijal „Bačkog Podunavlja“. Ovo je drugi rezervat biosfere u Srbiji pored rezervata „Golija-Studenica“, što je od velikog značaja za zemlju, jer program „Čovek i biosfera“ ne samo da promoviše koncept održivog razvoja, već i u praksi pokazuje da je on moguć. Ovo proglašenje će znatno pomoći očuvanju prirode Srbije, jedne od najraznovrsnijih u Evropi.

„Bačko Podunavlje“ se isto tako odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru“, izjavio je profesor Darko Tanasković, ambasador Republike Srbije pri UNESKO-u.

U okviru rezervata biosfere “Bačko Podunavlje” koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka, napovršini od 176.635 ha, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“.

„Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ se pridružio svetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESKO-a, osmišljenih sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vreme promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima. Uspostavljanje rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ je veoma značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav”, prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja – Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode   i WWF već duži niz godina sarađuju sa partnerima iz ovih pet zemalja na zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti , promovišući prekograničnu saradnju, kao i zaštitu i očuvanje predela u skladu sa principima Saveta Evrope i Evropskom Konvencijom o predelu koja podrazumeva zaštitu i očuvanje prirodnog, kulturnog i geonasleđa.

 Upisom „Bačkog Podunavlja“ na listu rezervata biosfere načinjen je presudan i odlučujući korak u daljem prožimanju zaštite prirode i njenog održivog korišćenja na područjima uz Dunav i Mostongu u Bačkoj. Nominacija koju je pripremio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine,  pozitivno je ocenjena od strane delegata Međunarodnog koordinacionog saveta UNESKO programa „Čovek i biosfera“. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je intenzivno radio sa WWF i ostalim partnerima na nominaciji ovog područja u proteklih pet godina. Izuzetan doprinos i podršku je pružila Komisija Republike Srbije za saradnju sa Uneskom.

 Sada predstoji veliki posao na mudrom upravljanju područjem kroz saradnju sa upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/backo-podunavlje-novi-unesko-rezervat-biosfere-u-srbiji-deo-evropskog-amazona/#more-21833

Povratak...